Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Michel Gondry

Michel Gondry se narodil 8. května roku 1963 ve francouzském Versailles. V současné době je jeho repertoár ohromující. Jeho fantazie se projevují ve fromě reklam, hudevních klipů, krátkometrážních a celovečerních filmů. Z části je označován za toho, kdo oživil hudební video formát v 90tých letech. Nespočet lidí ho označuje za génia.

michel_gondry_portrait.jpg

Michel Gondry sice už je dospělým člověkem, ale uvnitř je stále dítětem s obrovskou fantazií, které si chce neustále hrát. Místo hřiště používá natáčecí plac. Vypráví o lidech a jejich životech, kteří hledají definici reality. Jeho charaktery jsou upřímné a lidské. Jeho světy hravě odrážejí interakci mezi světy ve kterých žijeme my: příroda, společnost a mysl.

michel_gondry_portrait1.jpg

Jeho kariéra začala v Paříži kde studoval grafické umění a byl bubeníkem ve skupině s názvem Oui Oui. Pro tuto skupinu natočil své první hudební klipy a objevil tak svoji vášeň pro režii a experimentování animace s živou akcí. Michel pokračoval v natáčení klipů pro další skupiny ve Francii. Jeho cílem bylo vytvoření vizuálních obrazů, jež by byly komplimentem pro píseň. Nechtěl se na to dívat jako na umělecké dílo. Tento jedinečný přístup k výtvarnému umění byl spoluprací elementů a myšlenek vygenerovaný Gondrym a hudebníky s kterými pracoval. V roce 1993 se setkal s Bjork. Dlouhý a úspěšný obchodní vztah byl založený na vzájemném porozumění a respektování svých rozdílných prací. Gondry natočil první video pro Bjork k písni “Human Behaviour”, které vyhrálo všechny existující ocenění pro hudební klip. Pro Bjork vytvořil více klipů včetně “Bachelorette”. Dále dělal klipy pro Rolling Stones, Daft Punk, Foo Fighters, Chemical Brothers, Radiohead a Cibo Matto.

michel_gondry-levis-drugstore.jpg

Gondryho koncepty v kombinaci s jeho filozofií nalézají jedinečnou krásu v běžných lidech a vedou svým směrem k jedinečným televizním reklamám jako je “Drugstore” pro Levi’s. Michel je napsán v Guinnessově knize rekordů jako režisér reklamy, která vyhrála nejvíce ocenění jako jsou Lion D’or v Cannes, tři stříbrné na D&AD a nejlepší kampaň v BTAA (všechna ocenění patří “Drugstore”). Režíroval více oceněných reklam včetně Levi’s “Mermaids” a Smirnoff “Smarienburg”, Polaroid “Resignation” a Nike “Long Run” atd.

michel_gondry_mind.jpg

Gondry je často citován se jmény režisérů Spike Jonze, David Fincher a Marcus Nispel, kteří se dostaly od hudebních klipů k celovečerním filmům. Gondry debutoval celovečerním filmem Human Nature v roce 2001. Jeho druhý film Eternal Sunshine of the Spotless Mind (druhá spolupráce se scénáristou Charlie Kaufmanem) se do kin dostal v roce 2004. V tomto filmu použil mnoho obrazových technik se kterými experimentoval v hudebních klipech. Gondry vyhrál cenu filmové akademie spolu s Kaufmanem a Pierre Bismuthem za příběh Věčný svit.

michel_gondry_sleep.jpg

Gondry také režiroval hudební dokument Block Party (2006), který sleduje komika Davea Chappelleho, jak se snaží udržet velký, volně přístupný koncert v Bedford – Stuyvesantu poblíž Brooklynu. Jeho následující film The Science of Sleep se do kin dostal v září roku 2006. Hraje v něm mexický herec Gael Garcia Bernal a Michel Gondry se výrazně vrátil do fantastických a surrealistických technik, které použil ve Věčném svitu. Jeho další film, Be Kind Rewind se do kin dostane v roce 2008.

One comment

  1. Michel Gondry…

    Jeho fantazie se projevují ve fromì reklam, hudevních klipù, krátkometrážních a celoveèerních filmù. Z èásti je oznaèován za toho, kdo oživil hudební video formát v 90tých letech. Nespoèet lidí ho oznaèuje za gén…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *