Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Stan Winston

Stydím se, že jsem o tomto člověku prvně slyšel až v pondělí v jednom článku na moviezone. Ačkoliv jsem toto jméno viděl v titulcích mnoha filmů, nevěnoval jsem tomu velkou pozornost. Stan Winston byl specialistou ve vizuálních efektech, make-upu a také filmovým režisérem. Mezi jeho nejznámější práce patří Terminátor, Jurský park, Vetřelci (Stan byl častým spolupracovníkem Jamese Camerona) a Střihoruký Edward. Za svoji práci vyhrál 4 Oscary.

stanwinston.jpg

Stan Winston se narodil 7. dubna 1946 ve Virginii. Studoval malbu a sochařství na University of Virginia ve Charlottesville, ze které absolvoval v roce 1968. V roce 1969, po účasti na California State University v Long Beach se Winston přestěhoval do Hollywood, kde chtěl získat kariéru jako herec. Při snaze najít si práci, začal pracovat jako makeup stylista ve studiu Walt Disney.

V roce 1972 Winston založil vlastní společnost Stan Winston Studio a získal ocenění Emmy za jeho práci na telefilmu Gargoyles. V průběhu dalších sedmi let Wiston získává nominace Emmy za efekty na filmech jako je The Autobiography of Miss Jane Pittman. Winston také vytvořil Wookiee kostýmy pro Star Wars Holiday Special v roce 1978.

sw.gif

V roce 1982 získal Winston první nominaci na Oscrara za efekty ve filmu Heartbeeps. To bylo v době, kdy už založil vlastní studio. O rok později navrhl masku Mr. Roboto pro americkou rockovou skupinu Styx.

Winston dosáhl nové úrovně slávy v roce 1984, kdy měl premiéru film Terminátor od režiséra Jamese Camerona. Film byl pro diváky překvapením díky Winstonově kovovém stroji na zabíjení lidí. Prvního Oscara za nejlepší vizuální efekty získal až za Vetřelce v roce 1986, kde opět spolupracoval s Jamesem Cameronem.

stan-winston_schwarzenegger.jpg

V roce 1987 mu volal Arnold Schwarzenegger, že by potřeboval pomoc u filmu Predátor. Oba se už znali z Terminátora, tak Winston nasedl do letadla a během letu do džungle, kde se film měl natáčet, navrhl základní koncept emzáka. Slavné tesáky mu poradil jeho spolucestující James Cameron. V roce 1989 Winston režíroval svůj hororový debut Pumpkinhead a získal za něj ocenění za nejlepší debutní režii na Filmovém festivalu v Paříži. I když v kinech Pumpkinhead neuspěl, tak se po čase stal kultovní klasikou. Jeho dalším režijním projektem byl film pro děti A Gnome Named Gnorm (1990), kde hraje Anthony Michael Hall.

stan-winston-predator.jpg

James Cameron znovu pozval Winstona a jeho tým v roce 1990 k projektu Terminator 2: Judgment Day. T2 měl premiéru v létě 1991 a Winstonova práce trhala návštěvnost kin a získala mu dva další Oscary za nejlepší makeup a vyzuální efekty. V roce 1992 byl nominován za další film Tima Burtona, Batman se vrací. Kde z Danny DeVita udělal tučňáka, z Michelle Pfeifferové udělal Catwoman.

stan-winston-machine.jpg

Winston poté otočil svoji pozornost od nasilných robotů a příšer na dinosaury, když ho oslovil Steven Spileberg, aby mu pomohl s filmem Jurský park. V roce 1993 se stal z filmu blockbuster a Winston si odnesl dalšího Oscara za vizuální efekty. Ve stejném roce Winston, Cameron a Scott Ross založili studio Digital Domain, které se stalo jedno z předních studií na digitální a vizuální efekty na světě. Po pěti letech a úspěchu z Titanicu, Cameron a Winston oddělili svoji spolupráci od společnosti a odstoupil z její správní rady.

V roce 1996 Winston režíroval a koprodukoval nejdelší a nejdrazší hudební klip všech dob – Ghosts, který byl založen na konceptu Michaela Jacksona a Stephena Kinga. Dlouhotrvající hudební klip ukázal řadu vizuálních efektů, které nebyli nikdy předtím k vidění.

stanwinston1.jpg

Winston a jeho tým nadále pracoval na efektech v mnoha dalších filmech a zároveň rozšířil svoji práci v animované oblasti. Některé Winstonovi animované práce lze vidět ve filmech The Ghost and the Darkness and T2 3-D: Battle Across Time, což je 3D pokračování Terminátora pro zábavný park studia Universal. Jedna z Winstonovo nejabicioznějších prací je animace ve Spielbergově filmu AI: Umělá inteligence, kde získal další nominaci na Oscara za nejlepší vizuální efekty.

stanwinston-monsters-full.jpg

V tomto roce jste mohli vidět jeho práci ve filmu Iron man, kde vytvořil funkční oblek Iron mana. Ještě před smrtí pracoval na filmu Terminator Salvation: The Future Begins. A údajně měl pracovat i na filmu Jurský park IV. Stan Winston zemřel 15. června 2008 ve věku 62 let na rakovinu, se kterou bojoval sedm let.

One comment

  1. […] Jeho dalším režijním projektem byl film pro děti A Gnome Named Gnorm (1990), kde hraje Anthony Michael Hall…. Source: Stan Winston Who Would Be A Worse Mom? Paris or Lindsey? Vote Now And Get A Free iPhone. Anthony Michael Hall Used This FREE Green Tea. Slim up that flabby body just like Anthony Michael Hall did. FREE $1000 Victoria’s Secret Gift Card Their giving away $1000 Gift Cards. See If You Live In A Zip Code That Qualifies! Dolce & Gabbana Purse, Just Like Anthony Michael Hall’s Show off a new Dolce & Gabbana Clutch Purse – we’ll buy and ship it to you! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *