Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sedm pravidel jak má vypadat online portfolio

Vaše stránky jsou rámem k “obrazu”
Rám drží umění pohromadě. Měl by být komplimentem vaší práce, ale nikdy by jej neměl zastínit. Myslete na to, že váš portfolio web je rámem pro vaši práci. Ponechte jej čistý a s jednoduchou navigací. Nenechte vaše stránky zmást návštěvníka, kvůli čemu vlastně přišel.

Vytvořte každý projekt pod odkazem (AKA: Nepoužívejte Flash)
Ujistěte se, že můžete každý Váš projekt linkovat přímo. Nejlepší na používání webu pro vlastní propagaci je jednoduché odkazování ostatním lidem. Pokud chcete někomu ukázat kousek vaší práce, tak jednoduše překopírujete URL adresu a pošlete. “Jdi na stránky kryspin.net a klikni na sekci Commercials a tam si najdi video s názvem…” není dobrou navigací, která je klasickým problémem stránek založených na Flash. Ale setkat se s tím můžeme i u některých php stránek.

Udělejte to jednoduché
Potenciální zaměstnavatelé nechodí na vaše stránky, aby viděli zajímavé rozevírací menu nebo dlouho se načítající flash stránky. Chcete na ně udělat dojem? Ukažte jim svoji práci! Ať už jste web designer, grafik nebo režisér, vaše online portfolio není pro ukázku vašich flash dovedností nebo nových javascriptů. Vaše portfolio je na ukázku vaší práce, nikoliv aby byl projektem sám o sobě. Přesto si chcete pohrát? Vytvořte jej jako SAMOSTATNÝ web a dejte odkaz do vašeho PORTFOLIA.

Nebuďte chytří
Nepoučujte návštěvníky, jak mají požívat vaše stránky. Používejte navigační standarty, jako je viditelné umístění menu apod. Záhadné menu je pro zábavné weby a nikoliv pro vaše portfolio. Nenuťte návštevníka přemýšlet, jen mu ukažte svoji práci.

Rychlé kontaktování
O tom mnoho lidí nepřemýšlí, ale na některých stránkách se kontakt snadno ztratí. Učiňte vaši e-mailovou adresu snadno k nalezení. Zvlášť pokud pracujete na volné noze nebo hledáte práci. Popřemýšlejte o přidání tlačítka “Najměte si mě” (Hire me).

Jednoduchá aktualizace
Jednoduchý design rovněž umožňuje jednoduchou aktualizaci vašeho portfolia. Mnoho lidí si vytvoří portfolio, ale s přibývajícími projekty se jim nechce pravidelně aktualizovat portfolio, kvůli složité konstrukci. Nezabývejte se vytvářením cool náhledů, nových html kódů měnící vzhled apod. Ať je to jednoduché a snadno aktualizovatelné.

ZJEDNODUŠTE TO!
To je poslední bod. Vaše stránky jsou určeny pouze pro ukázku vaší práce. Vaše portfolio je rám určený pro zobrazení té nejlepší práce. Nemá to být vtipné, nemá to být fantastické, nemá to být chytré. Jedná se o nástroj pro ukázku vaší tvorby. Nikoliv web, ale vaše práce by měla být tou zábavnou částí pro návštěvníka. Nepoužívejte víc, než je třeba. Dejte vaši nejlepší práci do rámu a pověste na zeď na obdiv každému, kdo projde kolem.

Proč tahle pravidla?
Jak vůbec vznikla všechna tahle pravidla? Zjišťoval jsem, jak by mělo správné portfolio vypadat. Od té doby co jsem změnil svůj životopis, ke mně přistupují zaměstnavatelé jinak. Lépe. A dokonce reagují na moje nabídky, což dříve nebylo. Odpovědi jsem se nedočkal. Díky tomu možná budu mít svoji režisérskou práci snů (o které se rozepíšu v jednom ze svých dalších článků). A proto jsem se rozhodl změnit i vše ostatní. Nutné bylo vytvořit si vlastní showreel a změna portfolia. Zjistil jsem, že původní flash web vůbec nebyl efektivní a byl to jen takový vizuální doplněk. A proto jsem se rozhodl pro velkou změnu a překopal komplet vše od základu. Uvidíme jaký to bude mít efekt a dopad na moji keriéru. Těchto sedm pravidel jsem našel blogu Nicka Campbella, který je úspěšný motion designer v uznávané společnosti Digital Kitchen. Jak se vám líbí změna oproti předchozímu flash webu?

3 Comments

  1. Zdravím! Jsem asi nejak nedovtipna, ale je tu nekde proklik na Vase portfolio? 😀 nemuzu to najit…
    Docela by me zajimalo…jsem prave ve fazi, kdy snad uz konecne…budu mit svoje webovky
    Dik jana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *