Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Moje animovaná reklama z kondomů

Neúspěch na mfestivalu mě sice zklamal, ale neodradil od další tvorby na poli reklamy. Jsem čím dál ambicióznější a snažím se každým krokem překonat sám sebe. Proto jsem se rozhodl soupeřit na mezinárodní úrovni. A během dvou měsíců se zapojil do několika soutěží.

Neúspěch na mfestivalu mě sice zklamal, ale neodradil od další tvorby na poli reklamy. Jsem čím dál ambicióznější a snažím se každým krokem překonat sám sebe. Proto jsem se rozhodl soupeřit na mezinárodní úrovni. A během dvou měsíců se zapojil do několika soutěží.
První soutěž je u našich bratrů, tedy Slováků. Teta ze Slovenska mi mailem poslala odkaz na jakýsi festival AZYL – festival minutových a pětiminutových filmů. Je zde několik kategorií a mě bylo doporučena kategorie Neoxiduj!, kde britské velvyslanectví na Slovensku vyhlásilo soutěž British Embassy Climate Award v rámci svého projektu NeOXIDuj. Rozhodl jsem se to pojmout jako reklamu a tak vznikla minutová střihová rapidmontáž via Mechanický pomeranč Stanleyho Kubricka. Hotovou reklamu můžete vidět přímo na webových stránkách festivalu zde. Výsledky budou slavnostně vyhlášené na konci listopadu na zakončení festivalu v rámci MFF Bratislava, kde budou i promítnuté první tři vítězné filmy.

Druhá soutěž je na vyšší úrovni, kde soupeří proti sobě kreativci z celého světa a ocenění tam je pro freelancery něco jako Zlatý lev z Cannes pro profesionály. Nejedná se o malé částky, ale o ceny v hodnotě 10.000 dolarů nebo vysílání reklamy v hlavním vysílacím čase na MTV (Kde už jednou Češi vyhráli. Více info na Design portalu). Zaregistroval jsem se tam v lednu tohoto roku, ale soutěžit jsem začal až o půl roku později. Odradila mě obrovská a hodně profesionální konkurence (za ten půlrok se mi asi hodně zvedlo sebevědomí). Během těch dvou měsíců jsem se tam zúčastnil čtyř soutěží. U tří jsem neuspěl…
Ale čtvrtá pokračuje a už se můžu pochlubit tím, že mě editoři stránek dali na titulní stránku.

eyeka-box-office

A jak jsem se tam vůbec dostal? Cesta k téhle reklamě je poněkud delší. Na filmovém festivalu v Karlových Varech jsem poznal Matěje Chlupáčka AKA Chlupise, se kterým jsem se viděl pak i po festivalu a padli jsme si do noty ohledně tvorby. Tak jsme se domluvili, že spolu uděláme někdy i nějakou reklamu. A cesta byla opravdu dlouhá, takže se z této reklamy stala reklama s nejdelším tvůrčím procesem, jaký jsem doposud dělal. Mailem mi někdy na konci srpna přišla pozvánka do nové soutěže, kde bylo třeba udělat reklamu pro kampaň AntiHIVirus společnosti Standard Chartered Bank, která se snaží určitou formou šířit veškeré znalosti kolem HIV. Kontaktoval jsem Chlupise a začli jsme pracovat.

Vždy tu musí být první nápad. Hned mě napadl styl pořadu “Chcete být milionářem?”. Lidi to znají a rádi soutěží, takže nápad tu byl hned.

who-wants-to-be-hiv-positive

Jenže s jedním nápadem si nikdy nevystačím a tak vymýšlím pár dalších z nichž jeden se moc líbí jak mě, tak Chlupisovi. A tím je animovaná stopmotion reklama vytvořená z kondomů. Postupem času jsem však zjišťoval, že jsem si ukrojil příliš velké sousto a animaci jsem zredukoval na obrazce z kondomů. To ale nefungovalo a chtělo to něčím ochutit. Šťáva přišla v podobě nově vydaného traileru na remake filmu Noční můra z Elm Street, kde jsem uslyšel známou říkanku:

One, two, Freddy’s coming for you.
Three, four, better lock your door.
Five, six, grab your crucifix.
Seven, eight, gonna stay up late.
Nine, ten, never sleep again.

Rozhodl jsem se ji předělat k obrazu svému pro správný účel k této reklamě a finální podoba reklamy už tedy byla v mé hlavě. K této závěrečné podobě jsem došel až po třech týdnech! S Chlupisem jsme začali vymýšlet alternativní verzi této strašidelné říkanky a díky němu vznikla tedy nová verze:

One, two, I love you.
Three, four, put you on the floor.
Five, six, kiss you on your lips.
Seven, eight, Use condom before it’s too late.
Nine, ten, remember it next time again.
eleven twelve, protect yourself.

Pak Chlupis přišel s tím, že máme problém namluvit tuhle básničku, že to od jednoho člověka nebude dokonalý a rodilý angličan ten rozdíl znatelně pozná a mohlo by mu to připadat spíš jako parodie. Takže přišel s nápadem, že by každé slovo mohl namluvit jiný člověk a tím dát dojem multikulturního problému, že se HIV týká každého z nás. To se mi opravdu moc líbilo, ale to už nám zbýval týden do uzávěrky, takže jsem to vyřešil tím způsobem, že čísla namluvila holka a zbytek chlap. Tradá! Reklama je na světě. Díky Photoshopu byla animace jednodušší a ve Final Cutu jsem postrodukčně doladil zbytek. Reklamu nahrál na soutěžní stránky a ještě v ten den mě editoři webu dali na hlavní stránku (Vždy vybírají to nejzajímavější z dané soutěže a obvykle jeden z vybraných vyhraje jedno z míst.), To mi dává velkou naději. Reklamu můžete vidět přímo na stránkách soutěže a nazval jsem ji Condom poetry.

Jak se Vám líbí moje další reklamy? Budete se chránit proti HIV?

3 Comments

  1. Díky, zatím se sestkávám jen s pozitivními ohlasy, což mě hodně těší. Ale říkám si, že se musí najít něco, co by se mělo vytknout. Přeci jen to není dokonalý.

  2. Osobně se mi více líbí první video. Je svižnější a údernější. Kondomům asi nemám co vytknout, jen ty hlasy mi příjdou příliš strojové. Ale práci oceňuji a držím ti pěsti při udílení cen. Ty si to zasloužíš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *