Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

4Lives – moderní dárcovství krve

#4lives je sociální projekt, který znázorňuje myšlenku pro dárcovství krve v digitálním věku, kde vládnou zejména sociální sítě. Název #4Lives je odvozen od známé sociální služby foursquare a od toho, že jedním darováním krve, můžete zachránit životy čtyřem dalším lidem.

Když jsem minulý rok zažil inspirující den v Cannes, rozhodl jsem se jeden z mých nápadů dotáhnout do konce. A tím byl projekt #4Lives.

Úkolem bylo vymyslet reklamu, která se ještě před několika lety nedala realizovat. Už od začátku jsem měl myšlenku sociální reklamy ohledně dárcovství krve, ale musel jsem zjistit, jestli se opravdu reklama nedala před několika lety zrealizovat. A po dlouhém brouzdání na internetu a hledání v novinách (Ano, ještě stále je čtu.) jsem dospěl k finálnímu nápadu. Scénář jsem napsal hned, pak začlo sbírání materiálu a seznámení se s “doktorkou Lili”, která mi poskytla mnoho cenných informací.
Jenže v reklamním průmyslu jde všechno rychle a pokud s něčím nepříjdete na trh vy, někdo vás určitě předběhne. A to se mi taky stalo. Tedy ne úplně, ale část mého nápadu se objevila ve službě foursquare (badge za dárcovství krve). Takže jsem musel svůj projekt zrychlit, sestříhat, ozvučit, nadabovat apod. K tomu mi pomohl Codeas po obrazové stránce a Pastier po ideové stránce. Tradá! Můj nejdéle vznikající finální projekt je na světě.

4Lives – Blood donation project from Jan Marcinek on Vimeo.

Co je #4Lives?
#4lives je sociální projekt, který znázorňuje myšlenku pro dárcovství krve v digitálním věku, kde vládnou zejména sociální sítě. Název #4Lives je odvozen od známé sociální služby foursquare a od toho, že jedním darováním krve, můžete zachránit život dalším čtyřem lidem.

Jak funguje #4Lives?
Jednoduše. Stačí provést check-in pomocí geo-lokačních služeb (foursquare, gowalla, facebook places) v nemocnici a darovat krev. Díky tomu vám bude nabídnuta mobilní aplikace, kde bude vaše zdravotní karta, která obsahuje veškeré údaje o vaší krevní skupině, RH faktoru, alergiích atd. Zároveň v aplikaci najdete informace, co lze udělat pro vaše zdraví a co vám procentuálně hrozí (astma, cukrovka, rakovina a další). Vaše DNA lze testovat na více než 100 vlastností a nemocí. (Pokud by jste si opravdu chtěli udělat tento test, tak jej nabízejí na stránkách 23andMe za $199. Zakladatelka Anne Wojcicki je ženou Sergeye Brina, který je zase spoluzakladatel společnosti Google. Obě tyto společnosti úzce spolupracují.)

Takže nejen, že pomůžu někomu jinému, ale i sobě?
Přesně tak. Díky genetickým testům zjistíte, co vám hrozí a jakým způsobem tomu předejít.

Proč název projektu obsahuje hastag?
To je další odkaz na sociální síť. Konkrétně twitter. Díky aplikaci můžete sdílet status na twitteru nebo facebooku, že jste darovali krev a pravděpodobně tak v budoucnu zachránili život čtyřem lidem. Právě tyto statusy, co se týče reklamy, dělají vyjimečnost tohoto projektu. Sami uživatelé tak motivují ostatní k tomu, aby darovali krev. Vždyť je to krásný pocit, zachránit někomu život, ne?

V ukázce je vidět, že mě může v případě potřeby kontaktovat i nemocnice. Jak to funguje?
Když jste registrovaný dárce krve, nemocnice už zná vaši krevní skupinu. V případě potřeby vás může na dálku kontaktovat pomocí aplikace #4Lives. Pokud jste se tedy checknuli někdě poblíž, nebo se nacházíte ve městě, může se stát, že se vám ozvou. Tuto nabídku lze odmítnout, ale proč by to někdo dělal, když se poflakuje právě vedle nemocnice, že? 🙂

Konec

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *