Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

David O'Reilly

David O’Reilly je filmový režisér a výtvarník žijící v Berlíně. Je známý tvorbou animovaných filmů, kde na estetice nezáleží. Když mu bylo 15 let, studio Cartoon Saloon (stálo u vzniku filmu The Secret of Kells, který byl nominován na Oscara) zřídilo pobočku v jeho rodném městě Kilkenny v Irsku a malý David je po tři roky navštěvoval, přestože nikdy nepovažoval animaci jako možnost obživy. Byl opojen nadšením profesionálů a začal zde dělat pomocné práce (včetně některých opravdu trapných elektronických přáníček, jak vzpomíná).

V jeho 19ti letech se přestěhoval do Londýna, kde si ho najal kolektiv umělců Shynola a mezitím také pracoval jako asistent Marca Crasta ve studiu AKA.
Dosáhl jsem rychle vyrcholu, ale nikdy bych neudělal krátký film, který by byl osobní.
Takže v tichosti začal experimentovat. Vytvořil pro kapelu U2 hudební videoklip “I’ll Go Crazy if I Don’t Go Crazy Tonight” a pro zábavu si ve volném čase tvořil filmy RGB XYZ a Please Say Something, který vyhrál Zlatého medvěda na Mezinárodním filmovém festival v Berlíně.

Please Say Something from David OReilly on Vimeo.

David O’Reilly často využívá anonymitu na internetu a založil si i alternativní identity.
Když všem řeknu, že jsem osmdesátiletý stařec, pracující v Rusku, lidé budou mít úplně jíné vnímání.
Toho využil a na YouTube 13. března 2008 se pod uživatelským jménem RANDYPETERS1, vydával za devítiletého chlapce z Chicaga. Nahrál první díl seriálu OCTOCAT o kočce s červenou hlavou a osmi dlouhými nohami, která hledá své rodiče. Videa byla animována v programu MS Paint a byla doprovázena hlasitým, dětským vypravěčem. 7. září byl vypuštěn na internet závěrečný díl, ale představoval zvrat. Závěrečných 20 sekund filmu se z útržkové animace přeplo do složité 3D animace s orchestrálním soundtrackem a celý příběh Octocat byl odhalen jako práce Davida O’Reillyho.

Jeho zatím poslední film The External World měl premiéru na 67 ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Vyhrál cenu EFA a Grand Prix na Mezinárodním fetivalu animace v Ottawě.

The External World from David OReilly on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *