Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Proč psát tématický blog?

Éra blogování se výrazně změnila a troufám si tvrdit, že jsem v tom hodně zaostal. Původně se jednalo o osobní deníčky, kde jste se podělili o své zážitky a nebo pocity. Poté v tom uviděli potenciál lidé, kteří si chtěli založit tématický web, ale neuměli si naprogramovat vlastní stránky. A tak vznikaly a vznikají další a další blogy, kde autoři píší o konkrétních tématech (a občas do toho dají i své pocity).
Já od začátku měl vyhraněná témata, která mě bavila a o kterých jsem chtěl psát. Nikdy to nebyl jeden předmět. Díky tomu jsem nezískal stálou základnu pravidelných čtenářů, kteří by horlivě diskutovali v komentářích. Mám čtenáře jen díky vyhledávačům. Podle Google Analytics příjde na stránky průměrně 89 procent nových návštěvníků denně. Tím pádem si každý náhodný návštěvník prohlédne web a zjistí, že článek, který ho zaujal, je pouze jeden z mála a zbytek jsou články jiného rázu. To se navíc odráží i v celkovém počtu návštěvníků, protože malé procento lidí se znovu vrátí na můj blog.
Uvedu nějaké příklady. Možná znáte Fremyho Blábolník Chomutováka, jak už nápis napovídá, tak se nejedná o blog, který by byl tématicky dán. Přesto na článcích (či spíše na stylu psaní) můžete rozeznat, že články mají něco společného. A tím je, že se to týká samotného autora. On to prožil, on se s tím setkal, on to viděl, on to vytvořil. Jeho procentuální položka new visitors činí 67%.
Ideálním příkladem může být fashion blog. Módní blogeři se znají navzájem osobně a jsou spolu v kontaktu i online na blozích, které mají vysokou návštěvnost. Pro příklad nemusím jít daleko. A Cup Of Style, který píše krásná Lucka, navštěvuje denně tisíce návštěvníků. Může se tak zdát, že jsou to všechno náhodní kolemjdoucí, ale není tomu tak. Její položka new visitors se pohybuje na opačném konci spektra než můj blog. Je to 14.17% a pravděpodobně toto číslo bude klesat, protože nově příchozí zjistí, že celý blog je o módě a budou tak chtít pravidelně chodit zpět.
Mít tématický blog má ještě jednu výhodu. Může vám pomoci i v pracovním životě. Ivan Kutil na svém blogu (založený v únoru 2008) píše o hodně specifických tématech, které se pohybují kolem vývojářství. Zúčastnil se několika soutěží, týkajících se programování gadgetů (pro Google nebo Vodafone), chodil na vývojářské konference, ze kterých pak psal dojmy, napsal bakalářskou práci na téma Firma pracující v prostředí Google a zrealizoval několik flashmobs. Nyní je zván na konference, kde i přednáší, založil vlastní firmu AppSatori a dostal se mnohokrát do médií (jak noviny, tak televize).
Ještě bych chtěl uvést jeden tématický blog. Jedná se o marketingové inspirace, které zmiňuje Michal Pastier. Jeho blog vznikl 20. září 2006, tedy 3 dny po založené mého. Ihned jsem se stal pravidelným čtenářem Michalova blogu. Michal Pastier během své éry blogování našel parťáka do soutěže v Young Lions a vyhrál bronz v Cannes, spoluzaložil společnost ZARAGUZA digital, kde pracuje jako Digital Creative Director a po roce fungování se stala najoceňovanější digitální agenturou na Slovensku. Dostal se taky do médií, dokonce na titulní stranu TechCrunch.

A kde jsem já?

Stojím tedy na prahu rozhodování, o jakém tématu mám psát dál. Ano, můžete si říct, že ty úspěchy nejsou jen díky blogu. To nenamítám. Ale přesto říkám, že blog autorům pomoháhá srovnávat myšlenky do jednotné formy a využít je v budoucnu i ve svém osobním životě.

6 Comments

  1. Řeším v tuto chvíli stejný problém. Jediný zdroj trafficu na mém blogu jsou vyhledávače a krátkodobý boom při sdílení. New visitors mám 62% a většina returning visitors jsou věrní spolužáci 🙂

    Dumám teď o konkrétnějším tématu o kterém bych mohl psát. Pouštím se teď s několika lidmi do iOS developmentu, což by mohlo být poměrně populární téma. Mno, uvidím…

    Přeji hodně štěstí při rozhodováni.

  2. Čísla snad nejsou všechno, ne? Mě právě monotematické blogy spíše nebaví (a fashionblogy už vůbec ne), takže koktejl zájmů a myšlenek autora blogu je pro mě zcela ideální. Ale samozřejmě, jde-li Ti především o čtenost, je logické obsah seškrtat, případně vytvořit několik oddělených monotematických blogů o jednotlivých tématech, o nichž chceš psát. Ale upřímně, není to trochu moc komplikované? 🙂

  3. Je to velmi zajímavá otázka, nad kterou by se měl zamyslet každý bloger. Sám jsem nad tím dlouze uvažoval, ale ještě jsem to úplně nerozlouskl. Můj blog se ve většině případů věnuje psaní povídek a dalších literárních útvarů. Bohužel je nepublikuji tak často, jak bych chtěl. Píšu si ještě jeden blog o WordPressu, ale jelikož se jedná o dvě rozdílná témata, tak je provozuji na jiných webech.

    Už si dlouho říkám, kterak svůj web oživit ale zatím mě nic nenapadá. Snad jedině zvolit si nějaký cíl (např. napsat cenu), čas do kterého to musím zvládnout a pak psát o tom, jak mi to jde.

  4. @Fondil Díky moc, vážím si toho.

    @ilijusin To téma by mohlo být určitě zajímavé a inspirativní pro některé lidi. Určitě jdi do toho, málokdo o tom píše.

    @KlaPi Nemluvím tu samozřejmě jen o číslech a čtenosti. Mám na mysli i osobní rozvoj. Třeba psaní blogu ti pomůže napsat jednou zajímavou knihu… Kdo ví.

    @Fabulator To vůbec není špatný uvažovat nad dvěma rozdílnými blogy. Jeden osobní a druhý tématický. Tím bych zabil dvě mouchy jednou ranou 🙂 Věřím, že se brzy najde inspirace, která ti pomůže blog rozvést.

  5. Já to beru tak, že zkrátka člověk píše o tom, co ho zrovna baví. Já se rok učil gamehacking a o tom sem prostě psát nechtěl. Nyní se několik měsíců zabývám zrychlováním stránek a tak o tom začínám sepisovat seriál. Myslím, že ani nejde psát na jedno téma. Postupem let člověka prostě baví různé věci a mění se. Stačí jen doufat, že si téma najde své čtenáře.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *