Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Výstava Tima Burtona v Paříži (La Cinémathèque Française)

Francouzská filmotéka (La Cinémathèque Française) patří mezi mé nejoblíbenější instituty na světě a snaží se světu ukázat opravdové klenoty kinematografie. Minulý rok jsem mohl nahlédnout do světa Stanleyho Kubricka a tento rok je na řadě další z mých nejoblíbenějších režisérů. Tim Burton.
Deník New York Times Burtonův styl popsal jako svět utlačující bezprostřednosti. Birazní stylizace do imaginárních, fantasmagorických a někdy až halucinogeních světů, ve kterých jsou za hrdiny podivní outsideři. Příčinou byly problémy v rodině a malý Tim z reality utíkal do světa podivných snů, které postupem času rozkvetly do krásy a byly promítnuty na filmová plátna nebo do figurek.
Výstava není jen pro filmové nadšence, ale i pro básníky, malíře a animátory. Protože je tu několik stovek artefaktů, které nabídnout možnost nahlédnout mikroskopem na Burtonovo dílo. Jsou tu kresby, skicy, storyboardy, fotografie, figurky, krátké filmy a další výtvory, o kterých jste neměli ponětí. Ostatně tady je malá ukázka:

Výstava trvá do 5. srpna 2012 a bližší info najdete zde

Zdroj fotek: Všechny fotky pocházejí z newyorské galerie MoMA a autorem jsem já

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *