Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Knihy, které si musíte přečíst v roce 2013

Konec světa nenastal a mnozí z nás si už začali plánovat následující rok. A pokud ne, mám pro vás pár knižních tipů, které se objeví příští rok na pultech a stojí za zmínku už teď. České názvy ještě nejsou oficiální, proto je zatím nechávám v závorce.

1. Gavin Extence: The universe versus Alex Woods (Vesmír versus Alex Woods)
Šeptanda kolem tohoto knižního debutu od někdejšího zázračného šachisty Gavina Extenceho se vyvíjí slibně. Sedmnáctiletá ztracená existence Alex Woods se snaží zapadnout do světa. Potká staršího pána Petersona, temperamentního vdovce, který požádá Alexe, aby obejmul svět. Následuje komický příběh o přátelství a přitroublém kostrbatém životě.

2. Christopher Brookmyre: Bedlam (Blázinec)
Pokud byste chtěli popsat romány Christophera Brookmyreho, tak jim to jen uškodí. Jeho neuvěřitelně temné a komické knihy jsou plné pečlivě propracovaných detailů, které míří přesně na některé ze směšných mravů společnosti. Očekávejme, že zdánlivě surealistické sci-fi Bedlam bude ve stejném duchu.

3. Yan Lianke: Lenin’s Kisses (Leninovy polibky)
Čínský spisovatel Yan Lianke je něco na způsob agenta provokatéra ve své zemi – jeho velmi sporné romány jsou často předmětem státní cenzury. Zatím poslední kniha, Lenin’s Kisses, je varovným příběhem o touze Číny po moci, který se týká plánů koupě nabalzamovaného Leninova těla.

4. Eric Hobsbawm: Fractured spring (Roztříštěné jaro)
Nepoučitelný marxista a historik Hobsbawm zemřel letos ve věku 95 let. Svou poslední knihu, týkající se studie kultury a umění v 19. a 20. století, dokončil jen několik měsíců před smrtí. Pokud bude ve stylu, jako jeho předchozí historické a svazky, tak jistě bude stát za přečtení.

5. Eric Schmidt & Jared Cohen: The new digital age: Reshaping the future of emerging technologies (Změna budoucnosti vznikajících technologií)
Hlavní postavy společnosti Google se pokusily napsat knihu o realitě našeho nového digitálního světa. Najdete zde odpovědi na otázky: Jak se změní válka, diplomacie a revoluce, když budou všichni připojeni online? Jaký bude mít dopad virtuálního života na fyzický? Budoucnost čtení na toaletě atd.

6. Lionel Shriver: Big brother (Velký bratr)
Lionel Shriver se nevyhýbá velkým problémům. Její nový román Big Brother se doslova zaměřil na pojmy velký a přejídání. Pandořin bratr Edison nabobtnal ve velikosti od jejich posledního setkání. Jak bude zbytek rodiny reagovat na obézního Edisona? Román, který míří přímo na žaludky západních konzumentů.

7. Khaled Hosseini: And the Mountains Echoed (A hory odpověděly)
Hosseini je znám díky velice oblíbeném knižním debutu z roku 2003, Lovec draků. Jeho nová kniha je předurčena k tomu být další těžkou knihou o mnoha stránkách. Hosseini se již zmínil, že se jedná o multigenerační příběh jedné rodiny. Můžeme očekávat, že o knihu opět bude mít zájem Hollywood.

8. Neil Gaiman: The ocean at the end of the line (Oceán na konci uličky)
Muž, který stojí za komiksovou sérií Sandman a romány jako je Hvězdný prach a Kniha hřbitova, se po 10 letech vrací s beletrií pro dospělé. Kniha se zaměřuje na témata dětství a paměti, Gaiman ji popisuje jako ‘kouzelné vyprávění o síle příběhů a jak čelíme temnotě uvnitř každého z nás’.

9. Stephen King: Doctor Sleep (Doktor Spánek)
Osvícení Stephena Kinga bylo poprvé publikováno v roce 1977. O 36 let později spatří světlo světa její pokračování. Doctor Sleep se zaměřuje na mladého chlapce z Osvícení, Dana Torranceho. Nyní se ve středních letech, jako asistent ošetřovatelky, setkává opět v boji mezi dobrem a zlem. To ale není jediná kniha, kterou Stephen King plánuje vydat příští rok. Bude též publikován kriminální román, Joyland.

10. George Pelecanos: The Double (Dvojník)
Pro seriálové fanoušky je George Pelecanos jakýsi tvůrčí bůh, protože nám přinesl na televizní obrazovky seriálové pecky jako je The Wire nebo Treme. George je také i spisovatelem. Jeho série D.C. Quartet (Kufr plnej drog a prachů, Sladké navždy, Řekni pravdu) patří mezi nejlepší současnou pulp fiction literaturu (není tu řeč o filmu Quentina Tarantina, pulp fiction je označení pro levné knihy plné násilí a sexu). Jeho současný nový protagonista – Spero Lucas – se objeví v druhém pokračování již v nepochybně mistrovském krimi.

Zaujala vás některá kniha nebo už máte nějaké vyhlídnuté knihy, které si příští rok chcete pořídit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *