Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Knihovna v noci – Alberto Manguel

Je tomu rok, co jsem sepsal seznam knih mého života. A teď je tomu i několik minut, co jsem dočetl knihu, která si zaslouží v tomto seznamu další místo. Nejedná se o nějakou beletrii, detektivku nebo fantasy. Jde o naučnou literaturu…

Nikdy jsem neměl v lásce učebnice, snažili se mi nacpat do hlavy informace, kterým jsem (v okamžiku jejich čtení) nerozuměl. Když jsem o několik let později listoval těmito učebnicemi, kroutil jsem hlavou nad tak jednoduchými údaji, které si nebyl můj mozek schopen zapamatovat.
Najednou se mi do ruky dostala kniha Knihovna v noci od Alberta Manguela, otevřel jsem ji a začal číst. Už po první kapitole vím, že držím v ruce neobyčejnou knihu, která mi během čtení dá mnoho. Knihy a zejména knihovny v sobě skrývají neobyčejné příběhy, které mi knihomol Alberto odhaluje v tématicky rozdělených kapitolách (Knihovna jako stín, Knihovna jako ostrov, Knihovna jako přežití, Knihovna jako identita…) a já si jako pilný student zapisuji poznámky, které nechci zapomenout.

Nahromadění vědomostí není ještě vědění.

Knihovna v noci je přesně ten typ knihy, který mě bude bavit číst ustále dokola a Alberto Manguel se zařadí mezi autory, jehož tvorbu si rád přečtu celou. A musím předem upozornit všechny čtenáře. Protože po přečtení budete mít chuť založit knihovnu nebo rozšířit svoji knihovničku doma a dát jí nějaký řád.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *