Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

MACBA, Picassovo muzeum a opět Montjuic

Přehoupli jsme se do druhé poloviny dovolené a čtvrtek je věnován umění. Nebyl bych to já, abych nenavštívil muzeum současného umění MACBA. Tento architektonický skvost byl otevřen, aby oživil severní část čtvrti El Raval.

P1100718

Budova nepůsobí tak výstředním a ambiciózním dojmem jako pařížské Pompidou Centre, ale i tak se vyznačuje funkcionalistickou elegancí. Zde se setkávám se španělskou torbou. Fascinuje mě, jak je to v každé zemi jiné. Bílá prostorná budova mi nabídla několik zajímavých děl (mám na mysli, že tu bylo spoustu děl, ale jen několik z nich mi utkvělo v paměti).
Lucie byla unešená z obchůdku, který nabízel kromě knih o umění i spoustu sešitů, tužek, magnetů a dalších vychytávek v designové provedení. Odtud jsme došli k Museo Picasso, které mě nakonec bavilo víc než moderní umění. Neobyčejný talent, který stojí za spoustou krásných maleb.
Nabuzen uměleckou atmosférou jsme z muzea zašli do vyhlášené moderní kavárny U čtyř koček (Els 4 Gats), kde se scházeli významní intelektuálové, literáti a umělci. Jenže dnes je jiná doba a kavárna byla téměř prázdná, obsluha nepříjemná a ani cappuccino nám nechutnalo. Nechali jsme tam 5 euro a odešli.

P1100791

Rozhodli jsme se vrátit na Montjuic a tentokrát ho projít celý. Fontnána La Font Magica, ještě nebyla v provozu – do představení ve 21 hodin nám zbývají ještě 3 hodiny. Navštívíme Pavelló Mies van der Rohe.

P1100799

Tato funkcionalistická budova byla prosta dekorativních prvků a nadbytečných vnějších přístaveb. Pavilon z betonu, skla a ocely byl oslavou volného prostoru. Po Světové výstavě v roce 1929 byl celý pavilon zničen a k jeho opětovné výstavbě došlo v 80. letech 20. století. Bylo to zejména na popud obdivovatelů Miese van der Rohe, kteří pavilon považovali za klíčový mezník v kariéře tohoto architekta. Za 5 euro nám to však za prohlídku tak malého interiéru nestálo. Po eskalátorech se svezeme až k Anella Olímpica. Tento velký sportovní areál vypadá při západu Slunce úchvatně. Úplně se mi vybavila loňská olympiáda v Londýně.

P1100831

P1100832

P1100857

Odbila 20 hodina a my se pomalu uchylujeme k fontáně. Zabíráme si dobrá místa, kde nás neotravují ostatní turisti a jsme dostatečně vysoko, abychom viděli bez problémů na celou fontánu. V okamžiku, kdy to začne, není hudba pořádně slyšet a navíc hráli nějaké rádiové vypalovačky. To mě pobavilo, čekal jsem nějakou klasiku. Nicméně následující hodinu jsem spíš vnímal jen barevné efekty a proudy vody. Zlatá fontána v Dubaji.

P1100891

Po skončení představení jsme se přidali k velkému davu lidí, který se hrnul do metra, ale naštěstí v metru bylo dost místa a nemačkali se. Spousta lidí se totiž zasekla u automatů na lístky a zbytek lidí nevěděl na jakou linku vlastně potřebují jít. Zítra musíme to cestovatelské tempo zmírnit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *