Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Vesmír versus Alex Woods – Gavin Extence

Minulý rok jsem dal dohromady seznam knih, které se v roce 2013 objeví na knižních pultech. A já jsem se teprve teď dostal k první z nich. Po přečtení poslední stránky jsem z ní byl tak nadšený, že musím do konce roku dát aspoň polovinu z těch knih v seznamu. Vesmír versus Alex Woods je další skvělý knižní debut, který si získal mé srdce.

Alex Woods si uvědomuje, že jeho život nezačal zrovna konvenčním způsobem. Vyrůstá jen s matkou, která je navíc jasnovidka, a je mu naprosto jasné, že za to tu a tam schytá od kluků nakládačku. A ví taky, že se někdy můžou přihodit i ty nejnepravděpodobnější věci – má jizvu jako důkaz. Zatím ale ještě netuší, že ze setkání s mrzoutským samotářem, vdovcem panem Petersonem, vznikne nečekaně přátelství, v němž se naučí, že člověk v životě dostane jen jednu šanci. A že se musí rozhodnout co možná nejlíp.

Při čtení knihy jsem si uvědomil, že mám rád ten druh literatury, kdy je hlavním hrdinou dítě. Ostatně i vy můžete zabrouzdat do paměti a jistě se vám vybaví knižní hrdinové mladého věku (Malý Princ, Forrest Gump, Mikulášovy patálie, Zlodějka knih, Stín větru, Musíme si promluvit o Kevinovi, Podivný případ se psem, Příšerně nahlas a k nevíře blízko, Já se nebojím a další).
Každá z těchto postav byla něčím výrazně odlišná od ostatních lidí. Snadno se tak do nich vžijete a soucítíte s nimi. Alex Woods není výjimkou. Svůj pohled na svět už má jasně daný a jeho myšlenky vás provázejí jednotlivými kapitolami. To on sám se totiž rozhodl, jak vám svůj příběh bude vyprávět a je jen na vás, zda vy jeho příběh přijmete s otevřeným srdcem, tak jak jsem to udělal i já.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *