Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

A hory odpověděly – Khaled Hosseini

Pokud vám v hlavě utkvělo jméno Khaled Hosseini, tak to bylo pravděpodobně díky filmu Lovec draků (The Kite Runner), který je adaptací knihy právě od zmíněného spisovatele. A já se po přečtení jeho nejnovějšího díla stydím za to, že jsem si nenašel čas, abych si mohl přečíst jeho prvotinu. To, co ve mně zanechala kniha “A hory odpověděly”, bude v mém srdci rezonovat ještě dlouho. Jedná se o multigenerační příběh jedné rodiny napříč státy a generacemi.

. Kniha vypráví příběh sourozenců rozdělených v dětství. Abdullah vyrůstá v chudobě afghánského venkova a nepřestává toužit po ztracené sestře, zatímco Pari, která zapomněla, že kdy měla nějakého bratra, vychovává bohatá rodina v Kábulu a Paříži. Na pozadí téměř šedesáti let dramatické afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí. Je lepší být odtržený od rodiny než trpět bídou? Co mohou či mají udělat bohatí pro chudé? Jak silná jsou rodinná pouta a jaké následky mají naše rozhodnutí? Na tyto otázky hledá Hosseini v mistrovském vyprávění odpověď.

Autor Khaled Hosseini je americký prozaik a lékař afghánského původu a je tak znát, že využívá své zkušenosti v psaní tak krásných příběhů. Kniha má celkem devět částí a každá z nich je napsaná z pohledu jiného vypravěče. Hned v druhé kapitole si tak můžete myslet, že jste se ztratili, protože jste se ocitli najednou úplně jinde. Ale nebojte se, Khaled Hosseini má skvělou schopnost vyprávět příběhy.
Začínáte v Afghánistánu v padesátých letech a končíte v současnosti v USA. Bohužel můžete mít při čtení pocit, že čím dále se vzdalujete od místa, kde celý příběh začal, tím více kniha ztrácí svou poetičnost a kouzlo. Možná tomu tak je, ale já se prostě nechal unášet a doufal, zda se hrdinové opět shledají nebo ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *