Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Co se kreativci mohou naučit od Sherlocka Holmese

Seriál Sherlock Holmes z produkce BBC je velice úspěšný. Není divu. Všichni máme rádi příběhy o lidech, kteří jsou divní a chytří.
I když je Holmes většinou deduktivní a myslí logicky, má kromě toho také úžasné boční odskoky. Takže jakou lekci má pro nás, kreativce?
To je předmětem (alespoň částečně) knihy s názvem “How to Think Like Sherlock Holmes: Lessons in Mindfulness and Creativity from the Great Detective” od americké spisovatelky Marie Konnikové.
Skvělý nápad, i když kniha ve výsledku není takové terno. Takže místo toho, abyste ji kupovali, jsem se rozhodl sepsat nejdůležitější tři tipy.

1. Pozorně se podívejte na fakta
Je to vzrušující, když dostanete případ zadání, ponoříte se do něj a pokusíte se přijít s řešením. To je špatně. Je překvapující, kolik kreativců se po dostání briefu ani nepodívají na webové stránky společnosti.

Měli byste.

“Nutíme-li mozek pracovat bez dostatečných informací, je to, jako když spustíme stroj naprázdno. Jen se sám zničí,” říká Holmes v povídce Ďáblovo kopyto.

Takže nejdříve získejte všechna fakta.

Ale pamatujte si, že “Pozorování s velkým P (jak to Holmes nazývá) není jen o pasivním procesu, kdy předměty vstupují do vašeho zorného pole. Jde o to vědět, co a jak sledovat a odpovídajícím způsobem řídit vaši pozornost: Na jaké detaily se zaměřit? Které údaje vynechat?”

Rozhodování o tom, na které aspekty v briefu se zaměřit, a které ignorovat, je velmi důležité. Hledejte spojitosti mezi fakty (to je přesně jako policejní práce).

Už v roce 1940 James Webb Young ve své knize A Technique for Producing Ideas hlásá, že “síla mysli, která vede k hledání vztahů mezi fakty, je to nejdůležitější při vzniku nápadů.”

2. Zaměření a odstup
Váš úspěch, jakožto kreativci, záleží na tom, že přijdete s originálními nápady. A jak dobře víte, tyto nápady přicházejí pouze, pokud jste v určitém stavu mysli.
Tento stav je odlišný pro různé lidi. Ale pochybuji, že jej někdo dosáhne v open space kancelářích. (Nenajdete žádnou knihu o kreativitě, která by radila, abyste šli do hlučného prostředí s neustálým rozptylováním.)

Takže když pracujete, vypadněte z kanceláře. Nebo si najděte místnost, kde za sebou můžete zavřít dveře.

Sherlock Holmes a Watson projednávají případy ve svém obývacím pokoji. Neustále. Potichu. Společně. Děláte to se svým parťákem?

Dalším tajemstvím při práci na briefech je udržení si odstupu a ponoření se do toho, jak odkazuje další citát z Konnikové knihy:

“Schopnost vědomě soustřeďovat rozptýlenou pozornost, znovu a znovu, je samotný základ úsudku, charakteru i vůle.”

Takže sledujte tečny a buďte ve střehu.

A na závěr, když pracujete na nějaké problému delší dobu, nezapomeňte na chvíli od toho odejít a nechte na tom pracovat vaše nevědomí.

Holmes ve své studovně hrál na housle několik hodin. V povídce Bruce-Partingtonovy dokumenty, Watson poznamenává: “Mezi nejpozoruhodnější vlastnosti Sherlocka Holmese patřila schopnost vyřadit mozek z činností a zaobírat se pouze nenáročnými věcmi, kdykoli se přesvědčil, že další práce by byla už zbytečná. Vzpomínám si, že se na celý ten pamětihodný den ponořil do monografie o polyfonních motetech Orlanda di Lasso, jejímž byl autorem.

“Pozorování a dedukce jsou dva samostatné a odlišné kroky — ve skutečnosti ani nepřijdou za sebou.” (to už je z Konnikové knihy)
Pokud opravdu chcete přijít briefu na kloub, musíte překonat ten bezprostřední okamžik ve vaší mysli.

3. Poznejte váš obor
Sherlock Holmes, jako talentovaný detektiv, byl velice oddaný. Měl vášeň pro svůj obor a encyklopedickou znalost z něj. Při jedné návštěvě místa činu s inspektorem Gregsonem říká Holmes:

Připomíná mi to okolnosti, za jakých byl roku 1843 v Utrechtu zavražděn van Jansen. Pamatujete se na ten případ, Gregsone?

Gregson se přizná, že ne.

To si přečtěte – radím vám to. Pod sluncem není nic nového. Všechno už tu bylo,” odvětí Holmes.

Mám pocit, že ne mnoho lidí v našem oboru si je v dnešní době vědomo toho, co bylo vytvořeno dříve. Ale kreativci by to měli znát. Udělejte si čas a podívejte se na nějaké starší práce, ať už na webových stránkách nebo vydaných publikacích. Samozřejmě je nekopírujte, ale poznejte tu podstatu, která funguje.

Pokud nic nenajdete, začněte případ kompletně od začátku.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *