Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hlava versus srdce

Přestaňte myslet. Začněte cítit.

Kreativita je intelektuální proces, ale je také poháněna srdcem. Irský spisovatel James Stephens to shrnul dokonale, když napsal:

Co srdce ví dnes, to hlava pochopí až zítra.

Jako lidé reagujeme více na emoce, než na logiku. Kdo o tom pochybuje, tak by mi měl vysvětlit, proč lidé kouří navzdory tomu, že na každém balení cigaret je upozornění:

KOUŘENÍ MŮŽE ZABÍJET

Móda je dalším příkladem tohoto faktu. Je to odvětví řízené téměř výhradně emocemi. Jak něco vypadá, jak se v tom cítíme a jak to stimuluje naši mysl, je mnohem důležitější než jeho funkčnost. Pro příklad nemusím daleko. Stačí zmínit boty na vysokém podpatku. Už samotný pohled na boty značky Louboutins vás přesvědčí o mém názoru.

Je rovněž důležité, abychom se jako tvůrci nechali vést a sledovat, kam nás naše práce vede. Dumání nad tím, co děláte, ohrožuje potenciál nápadu. To však neznamená, že byste se měli skrývat před daným cílem, abyste podpořili svou kreativitu. Mělo by vás to nabádat k tomu, abyste naslouchali svému srdci a nechali se vést emocemi. Pokud jste někdy viděli dokument o Jacksonu Pollockovi, tak pochopíte ten význam. Nikdy neměl předem promyšlené a naplánované umělecké dílo.

Když se mě někdo zeptá, kdy se mi nejlépe přemýšlí. Moje odpověď je vždy, když nepřemýšlím.

To je důvod, proč jsou brainstormingy pro kreativce naprostou ztrátou času. Představa, že se člověk v deset hodin ve čtvrtek ráno zúčastní schůzky a najednou je kreativní, je směšná. Kreativita takhle nefunguje.

Příliš mnoho přemýšlení ohrožuje tvůrčí proces, zpomaluje nebo zcela zastaví vaši fantazii a emoce z objevování možností jsou pryč. I během průzkumu je nutné být kreativní. Vědomí, kde skončíme, je v pořádku v případě horolezectví. Ale je to k ničemu, když jste v procesu výroby (doufejme) mistrovského díla. To je možná důvod, proč účetnictví považujeme za opak kreativity…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *