Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Tajemství úspěchu ALS Ice Bucket Challenge

Pořád se setkávám s lidmi, kteří opovrhují fenoménem The Ice Bucket Challenge. Chápu je. Na první pohled se může zdát, že to nemělo žádný efekt. Lidi jen blbli a točili se při polévání vodou. Jenže výsledky říkají něco jiného, proto bych se o ně rád s vámi podělil.

Popis kampaně

V létě roku 2014 se několik kbelíků naplněné ledem přeměnilo v jedno z největších hnutí, které se kdy objevilo na internetu. Co se stalo známé jako ALS Ice Bucket Challenge vyvolalo globální mediální fenomén a bezprecedentní pozornost. Navíc inspirovala lidi z celého světa k akci, která se šířila na sociálních sítích jako lavina. Ze všech koutů světa, lidé všech věkových kategorií věnovali ALS takovou pozornost, jakou si zaslouží. Společně natočili více než 17 milionů videí, věnovali 220 milionů dolarů a o během tří měsíců vytvořili takové PR, o kterém si může většina firem jen zdát. Měsíc srpen se tak po stal symbolem ALS Ice Bucket Challenge.

Zadání klienta

Bylo potřeba zvýšit povědomí o ALS a získat finanční prostředky na podporu výzkumu a péče o pacienty. Pacienti Pete Frates, Pat Quinn, Anthony Senerchia společně s jejich rodinami věřili tomu, že se dá bojovat proti této degenerativní a tiché nemoci nějakou odlehčenou, zábavnou a jednoduchou formou. Tak se zrodil nápad ALS Ice Bucket Challenge.

Relevance

O ALS se moc nemluví. Pacienti jsou nervózní a v létě roku 2014 nebyl v kinech žádný hollywoodský trhák, který by na tuto nemoc upozornil. Lidem se ani nevybaví jméno Lou Gehring, který byl jedním z nejslavnějších amerických hráčů baseballu, jenž tato nemoc postihla. Něco se prostě muselo změnit.

Strategie

Toto hnutí bylo zejména pro pacienty s ALS, jejich rodiny a příznivce. Pro většinu lidí totiž ALS nic neříkalo. Proto se rodiny pacientů museli zapojit jako první. Nikoliv s fakty nebo emotivním videem. Ale s něčím, s čím se mohou snadno ztotožnit i ostatní a udělat sami. Proto uživateli vytvořená videa byla vtipná a pomocí tagování přátel se šířila automaticky dál. Lajky, sdílení, hashtagy a další nástroje napomohly k lavinovému efektu.

Exekuce

Kampaň se rozjížděla pomalu, ale strategicky. Výzvou bylo, aby lidi zvedli vědro ledové vody nad hlavu a polili se jím. Video pak nahráli na Facebook, označili své přátele s výzvou, aby učinili totéž a darovali peníze na ALS. Nejdříve se vyzvali blízcí členové rodiny a přátel. Pak se to šířilo do přilehlých obcí, velkých měst, států, až se zapojili i sportovci a celebrity. Will Smith. Bill Gates. Oprah. Mark Zuckerberg. Původní autoři pracovali ve dne v noci, aby udrželi tento oheň naživu a brzy se z toho stalo největší a nejvíce vzrušující společenské hnutí, jaké kdy existovalo.

Výsledky

Bylo vytvořeno přes 17 milionů videí, do projektu se zapojilo 159 zemí, videa celkově dosáhla 70 miliardy zhlédnutí a lidé přispěli 220 milionů dolarů. Projekt získal větší pozornost diváků než během Super Bowl a předávání Oscarů dohromady. Každý den se přispělo více peněz, než je celoroční rozpočet asociace ALS v New Yorku. Tím se zrodila naděje na lepší budoucnost pro lidi s ALS. Tato kampaň je typickým příkladem virálního videa, protože si 440 milionů lidí prohlédla videa bez nutnosti použití nějakého mediálního rozpočtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *