Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Norbert Pearlroth – Muž, který studoval 7 000 knih ročně

Představte si, že deset hodin denně, šest dní v týdnu, po dobu 52 let v kuse, strávíte v hlavní čítárně Newyorské veřejné knihovny zkoumáním přibližně 7 000 knih ročně, abyste mohli každý týden naplnit přílohu novin Ripley’s Believe it or Not! zajímavostmi z celého světa. Přesně tak by se v jedné větě mohl popsat život Norberta Pearlrotha. 

Norbert Pearlroth se narodil 7. května 1893 v Tarnově v dnešním jižním Polsku, které bylo v té době součástí habsburské říše. Původně se chtěl stát právníkem, takže odešel studovat práva na Jagellonské univerzitě v Krakově. Jenže s vypuknutím první světové války musel studium přerušit a v roce 1920 se rozhodl přestěhovat do Ameriky, kde se usadil v Brooklynu ve státě New York a našel si práci pokladníka v bance. 

V roce 1923 se od svého přítele dozvěděl, že Robert LeRoy Ripley, který už tehdy sklízel úspěchy jako kreslíř a amatérský antropolog se svým novinovým seriálem Ripley’s Believe It or Not! (později i rozhlasová a televizní show), v němž se objevují podivnosti z celého světa, hledá lingvistu, který by dokázal číst zahraniční časopisy a shromažďovat informace pro jeho kreslený seriál. 

Pearlroth byl pro tuto roli ideální kandidát, protože mluvil plynně čtrnácti jazyky a byl oddaným a nadšeným čtenářem knih, časopisů a zahraničních publikací. Navíc si pamatoval vše, co četl. Ripley mu nabídnul práci a stal se jeho jediným výzkumníkem. 

Od té doby pracoval deset hodin denně, šest (někdy sedm) dní v týdnu v hlavní čítárně hlavní pobočky Newyorské veřejné knihovny, kde se probíral knihami a neustále pátral po podivnostech, které přispěly k Ripleyho úspěchu jako sběratele a vystavovatele všech bizarních věcí. Zaměstnanci knihovny odhadovali, že Pearlroth ročně prozkoumal 7 000 knih (za svou kariéru jich prozkoumal více než 350 000) a jeho úsilí oceňovalo přibližně 80 milionů čtenářů po celém světě. 

I když značka Ripley’s Believe It Or Not rostla v mnohamilionový průmysl díky knihám, muzeím, rozhlasem a televizními pořady – Perlroth zůstal poměrně nenápadný. Každé ráno opouštěl svůj dům v Brooklynu, kde žil se svou ženou Susan a dvěma dětmi, a jezdil metrem na Manhattan. Ve své kanceláři pracoval celé dopoledne odpovídáním na některé z 3000 dopisů, které mu každý týden přicházely od čtenářů z celého světa. Někteří z nich se snažili vyvrátit jeho tvrzení, ale je fakt, že Perlroth se zmýlil za celou svoji kariéru pouze jednou – když napsal, že se muž jménem Seaborn narodil na moři, zatímco ve skutečnosti se narodil na palubě lodi kotvící v přístavu. 

V poledne přešel z kanceláře do knihovny (údajně nikdy neobědval) a domů se vracel, když knihovna ve 22 hodin zavírala.  Přestože byl se svou prací vždy o několik týdnů napřed, v případě, že určité téma vyžadovalo širší výzkum, trávil v knihovně i neděle. Teprve když se knihovna zavřela, zamířil domů za svou ženou a dvěma dětmi. 

 „Všichni vždycky věřili, že všechny ty informace se našly při putování po světě,“ řekl Pearlrothův syn Arthur. „Ale ve skutečnosti byly nalezeny na 42. ulici a Páté avenue v hlavní knihovně.“

Nicméně je třeba dodat, že Robert Ripley, zakladatel rubriky, procestoval 198 zemí, aby zjistil pravdy podivnější než fikce. Právě tyto cesty byly založeny na výzkumu Norberta Pearlrotha. Občas Pearlroth doprovázel Ripleyho na jeho exotických a velmi medializovaných cestách po světě, takže svou rutinu musel občas přerušit. 

Když Ripley zemřel 27. května 1949, odkázal Pearlrothovi 5 000 dolarů a zaplatil jeho synovi školu. Práva na seriál nicméně koupila společnost King Features Syndicate, jehož redakce požadovala, aby Pearlroth každý týden odevzdával 24 článků a on tak činil. Kromě toho také psal týdenní sloupek „Your Name“ pro Jewish Post of New York, kde odpovídal na dotazy čtenářů ohledně původu židovských příjmení. Přestože 52 let pracoval Pearlroth tiše a odváděl svou práci perfektně, nikdy nebyl uznán jako něco víc než ředitel výzkumu a King Features ho v roce 1975 nakonec donutili odejít do důchodu. On však svou práci natolik miloval a byl na ní závislý, že dál zásoboval seriál informacemi, za které nedostával ani důchod ani honorář.

Na jaře roku 1983 začali přátelé, které získal v knihovně, plánovat oslavu jeho 90. narozenin. Jenže několik týdnů před narozeninami skončil v brooklynské nemocnici Maimonides kvůli onemocnění srdce a ledvin, kde nakonec zemřel 14. dubna 1983. Takový byl život ztělesněného Google.

Zdroje:

  • https://www.thevintagenews.com/2016/11/26/norbert-pearlroth-was-the-sole-researcher-for-ripleys-believe-it-or-not-who-never-missed-a-deadline-in-52-years-and-was-wrong-only-once/
  • https://www.nytimes.com/1983/04/15/obituaries/norbert-pearlroth-89-researcher-for-52-years-for-believe-it-or-not.html
  • https://7919f8b87d6982992d4d-0a0665afab3ea54109cd86a05126d9ac.ssl.cf1.rackcdn.com/publications/articles/1340195808Believe_it_or_Not.pdf
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Norbert_Pearlroth