Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Novinky ze světa designu 4

Bude to více než půl roku co jsem napsal poslední zprávy ze světa designu. Během té doby jsem přebrouzdal tolik stránek, že by to bylo spíše na knihu než nějaký článek. Takže vyberu jen to nejzajímavější.

et-alvin.jpg

Na začátek bych začal se smutnou zprávou. A tou je, že John Alvin (24. listopad, 1948 – 6. Únor, 2008) v únoru opustil tento svět. Mnozí z vás ho neznají, přesto jeho tvorbu nejspíš znáte. John byl filmový umělec a malíř, který ilustroval filmové plakáty. V jeho portfoliu naleznete plakáty k světově známým filmům. Celkově jich bylo přes 135. První plakát vytvořil pro western Blazing Saddles (Ohnivá sedla) režiséra Mela Brookse. Nejznámějším dílem Johna Alvina je ale plakát pro film E.T. režiséra Stevena Spielberga, kde se inspiroval Michelangelovým obrazem “Stvoření Adama”. Od té doby navrhl mnoho plakátů mezi nimiž je Blade Runner, Alien, Batman, Gremlins a v poslední řadě Pán prstenů, Harry Potter a Piráti z Karibiku.

psyop-valentyne-day.jpg

V únoru byl taky den zamilovaných – Valentýn. Schválně jsem si říkal, zda se něco valentýnského neobjeví ve světě designu. A taky že jo. A hodně mě překvapilo, spíše zaskočilo. Tedy jen z počátku, na konci už se člověk cítí jinak. Režiséři Todd Mueller a Jon Saunders ze Psyopu publikovali video nesoucí název Happy Valentine’s Day, která je podle povídky “The Gift of the Magi” od O. Henryho. Ve filmu hraje písnička “Love in My Pocket” od VHS or BETA. Video si můžete prohlédnout i na youtube.

jan-triska2016.jpg

Většina z vás si všimla billboardů ohledně kampaně “Všichni jsme v národním týmu”, kde čeští umělci Helena Zeťová, Richard Krajčo, Pavel Liška, Jan Tříska a Václav Vydra pózovali fotografovi Herbertu Slavíkovi v tělocvičných úborech. Lákají tak ke hrám i nesportovce, aby podpořili kandidaturu Prahy na pořádání olympiády v roce 2016.

freddy_trave.jpg

To se děje všude ve světě a také i podporují svůj olympijský tým na letošní hry v Beijingu 2008. Oficiálním sponzorem pro italský tým je Freddy a agentura 1861 United jim připravila nádhernou kampaň, kde fotografie pořídil Lorenzo Vitturi. Jednoduché a výstižné. Celou kamaň tedy naleznete zde.

Na závěr bych chtěl upozornit na jeden blog nesoucí název Co de asi ?, který založil jeden student ČVUT FEL – Ivan Kutil znám jako “Codeas”. Našli jsme se tak, že máme spolu hodně stejných zájmů. 🙂 A pokud vás zaujal můj blog, měl by zaujmout i jeho. Zároveň mu přeji mnoho článků a čtenářů se stejným zájmem.

4 Comments

  1. […] I am KryÅ¡pín wrote an interesting post today on Novinky ze světa designu 4Here’s a quick excerpt Bude to více než půl roku co jsem napsal poslední zprávy ze světa designu. Během té doby jsem přebrouzdal tolik stránek, že by to bylo spíše na knihu než nějaký článek. Takže vyberu jen to nejzajímavější. Na začátek bych začal se smutnou zprávou. A tou je, že John Alvin (24. listopad, 1948 – 6. Únor, 2008) v únoru opustil tento svět. Mnozí z vás ho neznají, přesto jeho tvorbu nejspíš znáte. John byl filmový umělec a malíř, který ilustroval filmové plakáty. V jeho portfoliu naleznete plakáty […]

  2. […] I am KryÅ¡pín wrote an interesting post today on Novinky ze světa designu 4Here’s a quick excerpt Bude to více než půl roku co jsem napsal poslední zprávy ze světa designu. Během té doby jsem přebrouzdal tolik stránek, že by to bylo spíše na knihu než nějaký článek. Takže vyberu jen to nejzajímavější. Na začátek bych začal se smutnou zprávou. A tou je, že John Alvin (24. listopad, 1948 – 6. Únor, 2008) v únoru opustil tento svět. Mnozí z vás ho neznají, přesto jeho tvorbu nejspíš znáte. John byl filmový umělec a malíř, který ilustroval filmové plakáty. V jeho portfoliu naleznete plakáty […]

  3. Ono se ke každému filmu (v Americe) vytváří několik plakátů, samozřejmě jich je víc. U nás je známější motiv s tím měsícem, protože byl na VHS kazetách apod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *