Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Banská Štiavnica – Den pátý

…a taky poslední. Zítra už jedeme domů a ta cesta nebude nějak zajímavá. Dnešní den v Banskej Štiavnici byl stejný jako den první, jenže místo exteriérového prostředí jsme si prohlídli interiér. Jako první jsme navštívili Starý zámek, kde nám řekli, že můžeme projít všechno, protože průvodce zde není. Chystá se totiž rekonstrukce. Tím líp pro nás, mohl jsem pořídit pár fotografií. Prohlídli jsme si galerii hodin a z galerie jsme šli rovnou na věž, kde jsou zvony a krásná vyhlídka na město.

vyhlidka-na-banskou-stiavnici.jpg

Potom jsme se prošli kolem hradem, až jsme došli do vnitřní části zámku, kde je expozize barokní plastiky a hlavně obrazy z Kalvárie, které jsem tak toužil vidět.

obrazy-z-kalvarie.jpg

V horní části vnitřního zámku je expozice archeologických nálezů v Bánskej Štiavnici a okolí. Nejzajímavější nálezy se našli na Sitnu, kde jsme už byli. Jsou zde nálezy od paleolitu pro 18. století. Jsou zde kosti z mamutů přes dobu bronzovou po hornické období. Venku jsem se nechal vyfotit u sochy, kterou jsem už předtím fotil.

kryspin-general.jpg

A nakonec jsme si prohlídli vězení a katovnu. Poté jsme vyrazili přes Klopačku (kde jsem si opět dal čajové pivo) až k Novému zámku. Nejdřív jsem si však šel ještě prohlédnout Piarskou bránu postavenou v roce 1554, jako součást městkého opevnění na obranu proti Turkům. No stranách měla i věže, které později odstranili. Tato brána je jediná, která ze všech šesti bran zůstala.

piarska-brana.jpg

Poslední zastávkou byl tedy Nový zámek, kde ve čtyřech patrech je expozice protitureckých bojů na Slovensku. Nový zámek postavili v letech 1564-1571 jako hlavní obrannou věž proti Turkům. Byla to zároveň strážná věž, která upozorňovala na příchod Turků. Po skončení válek se z Nového zámku stalo skladiště střelného prachu a později protipožární stanice.
V prvním patře můžete vidět pravou výzbroj Banské Štiavnice, v druhém naleznete hasičské vybavení apod. Ve třetím patře jsou výhružné listiny Turků a také meč, podle kterého se přijimali vojáci do boje proti Turkům. Kdo byl větší než meč (cca 160 cm), byl přijat. Turkové totiž byly menšího vzrůstu.

vystroj-banskej-stiavnice.jpg

A na posledním patře je mapa Slovenska, která zachycuje pohyb Tureckých vojsk na uherském území. Potom jsou tam modely protitureckých pevností z nichž se zachovala jen pevnost Leopold z níž je teď věznice. Poté je tu pěkný výhled na okolí (nejvyšší bod ve městě) a také historické fotografie z města. Nakonec jsme se vrátili k nám na apartmán a večer opět navštívím pizzerii, kde si dám pizzu a pivo.
To je vše z Bánskej Štiavnice. Doufám, že vás můj cestovatelský deník nenudil a již brzy se vrátíme do starých kolejí. Načepral jsem tu inspiraci a začínám rozjíždět další projekt – reklamu. Coming soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *