Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Don LaFontaine

Proč je filmový trailer častěji lepší než samotný film? Pokud vám někdo bude tvrdit, že je to proto, neboť jsou v traileru všechny dobré scény, má jen poloviční pravdu. V téměř 750 000 televizních reklam, 5000 filmových trailerů vás totiž provází “Mr. Voice,” “Thunder Throat”, “The Voice of God” (Hlas boží), sám velký Don LaFontaine!

don-lafontaine.jpg

Donald LaFontaine se narodil 26. sprna roku 1940 v městečku Duluth v Minnesotě. Po vysoké škole nastoupil do armády. Po propuštění si našel práci v National Recording Studios zvukař. Později v roce 1962 byl přeložen do k producentovi Floyd L. Petersonovi, který vytvořil radio reklamu pro film “Dr. Strangelove”. Během let se společnost Floyd L. Peterson Inc. zaměřila i na reklamu ve filmovém průmyslu. LaFontaine a Peterson byli první, kdo vymyslel fráze, které stále domunují ve filmových trailerech; “In a world”, “A one-man army”, “No where to run, no where to hide and no way out” atd.

Největší zlom nastal v roce 1965, kdy vytvořili rádiovou upoutávku na film “Gunfighters Of Casa Grande” (viz. obrázek) pro společnost Metro-Goldwyn-Mayer. Těm se tak líbila, že po dalších 16 let namluvil tisíce spotů a stovky trailerů.

gunfighters_of_casa_grande.jpg

V roce 1976 se osamostatnil a založil vlastní produkční společnost – Don LaFontaine Associates. Jeho první zakázkou byl “The Godfather, Part II.” V roce 1978 ho požádali, zda by nespolupracoval s Paramount Pictures. Během tří let se mu začalo říkat “Voice” (Hlas) Paramountu. V roce 1980 byl jmenován více prezidentem společnosti, ale nezapomněl na svoji produční práci.

Paramount opustil v roce 1981 a přestěhoval jse z New Yorku do Los Angeles, opět znovu jako nezávislý produkční. Po dalších 25 let se LaFontaine vyšplhal na pozici krále voice-overů “King of Voice-overs.” Prvního září však přišla nečekaná zpráva o jeho smrti. Nastal u něj náhlý pneumotorax, tedy proniknutí vzduchu do pleurální dutiny, což je malý podtlakovaný prostor v okolí plic.

Na památku jsem pro vás vytvořil video, které je mix veškerého materiálu co jsem sehnal.

Mezi namluvenými spoty je i půlminotový spot na podporu Slovenského cestovního ruchu. Výroba tohoto spotu stála 1,17 millionů SK (28 837 Euro). Spot vznikl přestříháním starších videomateriálů a přidáním nových efektů a hudby. Namluvený je i v češtině, polštině a maďarštině. Jenže originál je jen jeden – anglická verze Dona LaFontaina.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *