Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hong Kong Zoo, zahrady, umění, hřbitovy a The Peak

Prožívám New Yorské déjà vu. Město mě uvítalo první den deštěm a zataženým podnebím. Budíček jsem měl v osm a šel si dát snídani do prvního patra v hotelu. Všechny platby potvrzuji podpisem a na konci pobytu mi to sečtou a vezmou z kreditky. Je to docela nezvyk, nemít pod kontrolou finance, ale na druhou stranu je to praktické. Během snídaně jsem opět napsal pár řádků Zuzce a na recepci nechal k odeslání.

View from Bishop International House

Hned vedle hotelu je místní ZOO, rozhodl jsem je jít skrz ni. Je zdarma a najdete v ní pár zvířat. Není to velká zoo. Nejčastěji uvidíte opice. Je tu klid a nedivím se, že součástí je velký park, kde lidé mohou meditovat, v tomto parku jsou i ptáci a jejich skřehotání dodává místu ještě více klidnější atmosféry. Klidně bych tu poseděl, ale na to není čas.

King George monument

Vezmu si to do botanické části na orchideje a přes ulici se dostávám do Visual Arts Centre, kde toho k vidění moc není. Jen kaligrafické písmo a pár obrazů. Všechno k prodeji. Doufal jsem spíše něco filmovějšího. Žal jsem si šel spravit do říše ptactva, kde jsou krásní barevní ptáci a užívají si “volnosti” pod velkou sítí, kde to uvnitř můžete procházet a ptáci lítají kolem vás.

_3180365

Přes olympijské náměstí jsem se dostal do další botanické části plné květin od orchidejí až po kaktusy. Kolem vodopádů jsem došel k jezírkům plné barevných ryb. Hned jsem si vzpomněl na košickou kašnu na Slovensku, kde takové ryby kradli cikáni.

_3180399

Hned u rybníku je i muzeum, kde se vystavují čajové sady a je tam i historie čaje v Číně. Nejvíce mě uchvátila neobvyklá sada dělaná z porcelánu, ale barvou a tvarem připomínala sadu z kartónových krabic. Od této chvíle jdu na slepo a nemám jasný cíl, kam jít. Vzal jsem to kolem přístavu a rozhodl se jít podél něj.

Cup of tea set

Hned jsem narazil na Hong Kong Centre Art, kde se zatím připravuje výstava, ale v nejvyšším patře se nachází zajímavě vyzdobená restaurace.

Hong Kong Centre Art restaurant

O kousek dál narazím na Hong Kong Convention and Exhibition Centre, kde se pořádá textilové expo. Jak tohle odvětví může zajímat tolik lidí? Je tam úplně narváno, ale já za to nehodlám platit a jdu se radši podívat na Annual Awards Presentation 2011, kam nepozorovaně proklouznu, pobavím se nad asijským jásotem a doprovodným programem. Šíleně to všechno prožívají.

Hong Kong Convention and Exhibition Centre

Ve zdejší restauraci si dávám Hainanese Chicken Rice a celé to sním s hůlkama. Nic jiného jsem k tomu totiž ani nedostal. Ostatní kolem mě měli normální příbor. Naštěstí to s hůlkama umím dobře a místní obsluha nepozorovaně koukala, jak si s tím poradím. Zklamal jsem je, chtěli se pobavit a nevyšlo jim to.

Time Square

Další velkou zastávkou je Timesquare. S nadšením jsem očekával něco podobného jako v New Yorku, ale opak je pravdou. Nachází se tu jen velký obchodní dům. Rozhodl jsem se ho projít až do nejvyššího patra, kde si dávám ve Starbucksu kafe a zkoumám mapu, kam se vydám teď.
Nakonec to beru směrem k Aberdeenskému tunelu, u kterého se nacházejí troje hřbitovy. Muslimský, Hong Kongský a románskokatolický. Uchvátila mě jejich velikost, která zabírá jedno celé údolí.

Blossom in Muslim cemetery

cemetery

Začíná se ale stmívat a já se rozhodl navštívit Peak Tower. Pěšky podél Kennedy Road dojdu až k terminálu Peak tram. Není tu žádná fronta a kupuji si rovnou lístek, díky kterému se dostávám krásnou starou tramvají nahoru. Kopec je hodně prudkej a měl jsem pocit, že jedeme v úhlu 90 stupnů přímo do nebe. Pobavil mě výhled ven, protože sedíte v tom úhlu a venku se vám zdá všechno křivý jako věž v Pise.

Peak Tram

Na vrcholu vstupujete přímo do zóny obchodů, takže využívám příležitosti a kupuji pohlednice a známky. V dalších obchodech mě už nic nezaujalo. V Bubba Gump si dávám krevety a píšu pohlednice všem přátelům a příbuzným. Začíná osmá hodina večerní a mě už začínají bolet nohy. Pro dnešek to tedy balím, svezu se dolů a přes botanickou zahradu to vezmu do Zoo, kde si udělám pár nočních deštivých fotek.

Fountain in night

Na hotelu nechávám pohledy na recepci a připravuji si plány na zítřek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *