Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Příšerně nahlas a k nevíře blízko – Johathan Safran Foer

Před dvěma měsíci jsem se Sárou hovořil o knihách, co právě čtu a co bych měl číst. Byl to krásný a dlouhý dialog mezi dvěma autory. Dnes jsem si uvědomil, že bych měl o knihách psát více. A tak jsem se rozhodl, své tipy na právě přečtené knihy podělit s vámi. První svůj článek věnuji knize Extremely Loud and Incredibly Close, kterou napsal Johathan Safran Foer.

Oskar Schell je vynálezce, milovník francouzské kultury, hráč na tamburínu, shakespearovský herec, šperkař, pacifista, origamista, detektiv, vegan a sběratel motýlů. A mimochodem – je mu devět let. A mimochodem – je mu devět let. Když jeho otec zahyne při teroristickém útoku na New York v září 2001, Oskar najde v jeho pozůstalosti záhadný klíč a začíná pátrat. Hledání jej provede celým New Yorkem, podivnými životy mnoha jeho obyvatel, ale zatáhne jej i na cestu do dějin a do hlubin vlastní rodící se osobnosti.

Možná vám jméno Jonathan Safran Foer bude něco říkat. Jeho knižní debut Naprosto osvětleno byl zfilmován (v hlavní roli Elijah Wood) a ani tato kniha neunikla filmařům, kteří ji převedou na filmové plátno, kde v hlavních rolích uvidíte Sandru Bullock a Toma Hankse. O adaptaci se postaral režisér Stephen Daldry, který natočil úžasné filmy jako Billy Elliot, Hodiny a Předčítač. Nebojím se tedy, že by se film nepovedl, ale přesto musím upozornit, aby jste si knihu přečetli dříve než půjdete na film.

Hravější knihu jsem totiž nečetl. Její zpracování přidává knižním postavám na charakteru. Najdete tam černobílé fotografie, barevné čmáranice, zaškrtnutá slova a mnohem více (Při závěrečném listování knihy se vám vženou slzy do očí a budete žasnout nad fantazií kluka).


Ukázka z knihy (nejedná se o tiskařskou chybu)

Příjemně se to čte a nutí vás to i přemýšlet, i když většinu toho udělá za vás Oskar. Jeho linie je však přerušována jiným příběhem z minulosti, který nemá “žádnou” spojitost s malým hrdinou.

Je to příšerně vtipné a inteligentní a k nevíře dojemné.

Tímto musím poděkovat Pavle, která mi knihu doporučila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *