Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Polaroid SX-70 a můj nový instantní svět

Tento rok je pro mě zlomový, co se týče oblasti fotografie. Účast na několika soutěžích, fotografické exhibice a nakonec nové přírustky v podobě fotoaparátů. Poslední změna proběhla nedávno, kdy mi přišel balíček z USA s Polaroidem SX-70, který jsem našel na ebayi za 60 dolarů (normální cena se pohybuje od 100 dolarů výše). Původně jsem si říkal, že za tu cenu s ním nebude něco v pořádku, ale byl jsem překvapen v jak perfektním stavu se tento Polaroid z konce 70. let minulého století zachoval.
S instatní fotografií jsem se poprvé setkal v mém dětství, když mému otci půjčili Polaroid (pokud mě paměť neklame, tak to byla Spectra) a my jsme tak mohli nafotit své Vánoce na instatní film. Kupodivu jsem si mohl udělat pár fotek i já a podlehl jsem tomu, jenže pak mi naši řekli, jak je drahý film o tohoto fotoaparátu, můj sen o vlastnictví Polaroidu se rozplynul.
Až nyní… Po (mnoha) letech jsem vyzkoušel fotografování na instantní film v Paříži a v létě opět navštívil Code:Mode, kde jsem poznal kluky z PolaroidLove. Od té doby jsem věděl, že si to chci znovu vyzkoušet a rozhodl se pro koupi vlastního Polaroidu.
Volba hned padla na SX-70, jenž je nejslavnější verzí, která kdy byla vyrobena a její cena přitom stále stoupá, protože zachovalých kousků už není mnoho. Na ebayi jsem ji našel za 60 dolarů a nechal si ji poslat. Pak jsem si pro jistotu koupil i blesk na jedno použití (má v sobě deset žárovek a po jejich použití je třeba vložit nový blesk) a z The Impossible Project jsem si poslal, v rámci akce poštovné zdarma, kožené pouzdro a film.

Polaroid SX-70

Co se týče zásilek, tak bych chtěl podotknout, že je výhodné si posílat balíky pomocí DHL. Ta má vlastní celnici a u balíků do 100 Eur neřeší CLO, zatímco Česká pošta to řeší (již nad 22 Eur) a vy tak můžete krásně strávit den na celní poště. Polaroid za 60 dolarů jsem si musel proclít a kožené pouzdro s filmem za 60 euro mi přišlo bez problémů až domů.

Polaroid SX-70

Z mé první várky instantního filmu nic dobrého nevyšlo. Protože film je příliš citlivý a manuálně jsem měl mít nastavenou expozici na nejtmavší části, i když je slunečno. To jsem netušil a až po několika fotografiích pochopil princip. Druhý film už přináší očekávané ovoce.

Polaroid SX-70

Samozřejmě toto je jen imigovka, se kterou si nebudu moci dovolit fotit neustále. Jednak můžou přestat vyrábět film a nebo nebudu mít dostatek peněz na to, abych si mohl koupit film do zásoby. Ale jedno vím jistě… Můj Polaroid SX-70 bude cestovat se mnou a pokaždé si udělám z cesty jednu fotku na památku.

Polaroid SX-70

A co váš instantní svět?

13 Comments

  1. Polaroid je moc pěkná věc. Bohužel jsem nikdy neměl možnost si s ním vyzkoušet fotit a nemám peníze na to, abych si pořídil vlastní Polaroid. Na ten tedy možná ano, ale ne pak na neustálé kupování filmu.

    Přemýšlel jsem ale, že bych si pořídil nějaký LOMO fotoaparát. Pravděpodobně Holgu, nebo Dianu.

  2. Momentálně jsem doma objevila polaroid Supercolor Autofocus 3500, ale nevím zda je funkční a film se mi jen tak na zkoušku kupovat trošku příčí, mrzí mě že je to finančně tak náročné.

  3. Ahoj,
    jelikoz uz delsi dobu pokukuji po sxsedmdesatce, tak bych se rad zeptal na par rad, pukud Vam to nevadi…?
    Jaky je rozdil mezi verzi Sonar (jde jen o autofukus?) Myslite, ze jste mel stesti na dobry kus a mam si dat pozor na vyber prodavajiciho? Co by jste me doporucil pro zacatek?
    Dekuji
    Dobre svetlo 😉
    Tomas

  4. Ahoj, sonar opravdu umožňuje autofokus. Já jsem rozhodně měl štěstí na dobrý kus, ale většina modelů je ve skvělém stavu díky mechanické konstrukci. Člověk by si měl dát pozor na to, zda SX-70 po zmáčknutí udělá snímek a mechanicky vyjede film. Tohle je jediná část, která se může rozbít. Pak už záleží, jak moc toužíte po dobrém vzhledu. Někdy ta koženka je v dezolátním stavu.

  5. Dekuji za radu. Pri nakupu z usa ho bohuzel nemuzu prohlednout. Ale kdyz rikate, ze jedina rozbitna cast je pri vysouvani filmu(cetl jsem vas clanek o oprave, vynikajici!). Tak snad to dobre dopadne. Uz jen najit nejaky kus za rozumnou cenu…

  6. Ahoj. Tak SX 70 je uz doma. Vylezly me dva prni snimky, bohuzel prilis svetle, bez kontrastu a detailu. Muzu poprosit nejakou radu? Pises tu, ze mit nastaveny na nejtmavsi..vyzkousim. Jen proste to zkouseni je dost nakladny 😀 dalo se s tim pocitat.
    Pokud by jsi mel nejakou radu co dal, byl bych moc vdecnej.
    Dekuju Tomas

  7. Jestli je to už novější film, tak bys už měl používat i světelné kolečko (ve světlých podmínkách dávat světlou). Navíc u tohoto foťáku se dřív musela často zakrýt fotografie hned po vyjetí z polaroidu. Nevím, jak je tomu teď.
    Pak by mohlo pomoci, kdybys zkusil nasadit polarizační filtry.

  8. Fotografie zakrývám, používám papírovou taštičku do které fotografie okamžitě vjede. S tím expozičním kolečkem.. V článku píšeš že používáš skoro vždy na černé pozici.. Mě doporučuješ na světlé podmínky světlou část na tmavé tmavou část?

  9. Tak… Odstranil jsem ND filtr pred expozimetrem a nahradil ho pruhlednym plastem. Vetsinou pri foceni pozivam tmavou cast. Ale i tak obcas vyjde fotka prepalena…

  10. Ahoj, koupil jsem si z ebaye sx-70 s autofocusem, ale bohužel jí chybí to první sklíčko/čočka přez kterou hledíš dovnitř. Netušíš, kde by se dalo sehnat ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *