Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hugo Cabret a jeho Paříž

Hugo Cabret je neobyčejný kluk, který po otcově smrti žije na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika, jenž tu pracuje jako seřizovač nádražních hodin. Kniha i film nás zavede do krásné, zasněžené Paříže na počátku 30. let, kde se mísí fikce s realitou, vázanou na rané dějiny kinematografie. Pokud chcete poznat Huga a jeho velký objev, tak zde je několik míst, které stojí v Paříži za návštěvu.

1. Knihovna St. Genevieve (Bibliothèque Sainte-Geneviève)

Budovu knihovny postavil v letech 1843-1850 architekt Henri Labrouste a byla otevřena o rok později. Knihovna získala jméno a knihy od jednoho z nejstarších klášterů v Paříži. První samostatná budova knihovny ve Francii a památkově chráněná historická památka je pozoruhodná díky své železné konstrukci. Architekt při stavbě jako jeden z prvních použil železo jako stavební materiál. Fasáda ve stylu italské renesance nese jména 810 slavných básníků, myslitelů a vědců, což reprezentuje vědecký přístup v učení. Čítárna, rozdělená do dvou dlouhých klenutých uliček, zabírající celou část horního patra budovy poskytuje prostor pro více než 700 čtenářů. Tento prototyp moderní knihovny byl široce kopírován ve Spojených státech. Obsahuje asi dva miliony knih a dokumentů.

2. Náměstí Eduarda VII (Place Edouard VII)

Toto malé náměstí, obklopeno obchody, kancelářemi a divadlem Edouardem VII, se nachází v blízkosti opery a nedaleko od dvou jiných slavných místech – koncertní sál Olympia (Boulevard des Capucines) a Theatre de l’Athenee (náměstí de l’Opera-Louis-Jouvet). Budovy v okolí náměstí se datují od roku 1911 a jezdeckou sochu krále Eduarda VII vytvořil sochař Paul Landowski v roce 1913. Socha byla odstraněna během válečné okupace Paříže, ale v roce 1944 byla opět postavena na podstavec při francouzsko-britsko vojenském a civilním obřadu.

3. Grand Amphithéâtre de la Sorbonne

Amfiteátr zdobený v odstínech zelené, barva tradičně spojována s učením. Velký přednáškový sál Sorbonny se otevřel v roce 1889. Jeho odstupňovaná sedadla jsou rozděleny do deseti velkých galerií na dvou úrovních. Tento prestižní amfiteátr s kapacitou 900 lidí je chráněnou historickou památkou. Na hlavní stěně je nástěnná malba, kterou namaloval Pierre Puvis de Chavannes, zachyvující alegorické postavy představující literaturu, vědu a umění. Kromě univerzitních přednášek se zde konalo mnoho akcí a koncertů. Slavnostní večer na počest Georges Mélièse se ve skutečnosti konal v roce 1929, ale v Salle Pleyel.
V současné době je sál uzavřen pro rekonstrukci, bude znovu otevřen v létě 2012.

4. Francouzská filmotéka (Cinémathèque Française)

Inspirován románem Julese Verna, Georges Méliès natočil Cestu na Měsíc v roce 1902. Jeho 14-minutový film byl okamžitý hit ve Francii a ve Spojených státech. Zruinován o několik let později, Melies opustil kino a mnoho z jeho filmů bylo zničeno. Barevná kopie Cesty na Měsíc byla nalezena v Barceloně roku 1993 a za pomoci Lobster Films, nadace Groupama Gan a nadace Technicolor, bylo dílo obnoveno a promítnuto na filmovém festivalu v Cannes 2011. Část Mélièsovi sbírky (výkresy, fotografie, filmy, automaty) si můžete prohlédnout v Cinematheque Francaise, díky jeho vnučce Madeleine Malthete-Méliès a zakladateli filmotéky Henri Langloisem. Více než 80 krátkých filmů od Mélièse můžete vidět v Forum des Images.

5. Boulevard Saint-Martin

Malá pamětní deska na budově číslo 29 na bulváru Saint-Martin nám říká, že je to místo, kde bydlel Georges Méliès, kejklíř, kouzelník a tvůrce filmů, narozený v roce 1861. Syn obuvníka a nejmladší dítě v rodině ze střední vrstvy. Méliès začínal jako amatérský kouzelník v roce 1885 na Grands Boulevards, na pódiu Cabinet Fantastique v Musee Grévin.

6. Gare de Lyon

Staré nádraží Montparnasse, zastoupené ve filmu Hugo a jeho velký objev, již neexistuje. Filmový štáb postavil celé nádraží v Londýnském studiu. Inspiraci čerpali z jiných stanic Paříže: Gare de Lyon s věží, Gare du Nord s fasády a bývalé Gare d’Orsay – dnešní Musée d’Orsay – kvůli obřím hodinám.

Pokud se vám tyto tipy líbí, doporučuji si přečíst místa v Paříži viděné ve filmu Půlnoc v Paříži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *