Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Filozofie kreativity

Alain de Botton se narodil ve švýcarském Curychu v roce 1969 a nyní žije v Londýně, kde provozuje školu s názvem Škola života, věnované nové vizi vzdělání. Je spisovatel esejistických knih, které popisují “filozofii každodenního života”. Píše o lásce, cestování, architektuře a literatuře. Alain začal psát už jako mladý. Jeho první kniha, Lekce z lásky, byla vydávána v jeho 23 letech. V roce 2012 měl na reklamním festivalu v Cannes seminář o nalezení zdroje tvůrčího ohně v našich životech. Alain našel inspiraci v nesčetných předmětech, od architektury k náboženství, a jejich zkoumáním objevil hlubší pravdu v tom, jak svět funguje. Seminář byl jedním z vrcholů festivalu a tady je série citací, které Alain řekl o kreativitě, médiích a reklamě.

“Reklamní agentury by měly zaměstnávat filozofy, kteří jim dodají pohled na svět z jejich perspektivy. Filozofové jsou dobří ve vytváření odvážný nápadů.”

“Světově nejsilnější nadnárodní korporace je katolický kostel. Vydělává spoustu peněz tím, že prodává lidem zboží, které potřebují, jako je pocit sounáležitosti a sebevědomí. To reklama dělá zřídka. Příliš často se zaměřuje jen na spodní část Maslowovy pyramidy lidských potřeb. Reklama musí nabízet věci, které potřebujeme v životě. Můžeme díky tomu vydělávat více peněz, když se nebudeme zaměřovat jen na marné a podřadné touhy, jako je sex.”

“Obtížnost a utrpení je normální. Je naprosto nezbytnou součástí tvůrčího života. Pokud nějakým způsobem netrpíte, nemůžete být kreativní.”

“Problém s alkoholem a náboženstvím – dvěma velkých narkotik západních zemí – je to, že odstraňují utrpení příliš brzy. Křesťanství nám říká, že neúspěch je v pořádku. Ale měli bychom nechat utrpení chvíli pobýt s námi, aby nás napumpovalo tvůrčí energií k dělání lepších věcí.”

“Skvělá věc na zvířatech je, že se nestarají o postavení. Uvolňují v nás tu část, která není znepokojená s náročným podnikáním, sledováním úspěchů a zdarů v životě.”

“Den Páně je skutečná kontrola velikášství. Dokonce i lidi v reklamě potřebují jeden den v týdnu, kdy si uvědomí, že nejsme svěřenci našeho vlastního osudu.”

“Není tu nic takového jako rovnováha mezi pracovním a rodinným životem. Vše, co stojí za to bojovat, je děsivé a porušení rovnováhy. Klíčová cesta k tvůrčímu životu je identifikace způsobu života, který není v souladu s našimi hlubším já, takže se můžeme posunout dál.”

“Všichni z nás se potýkají se strachem z neúspěchu. Proč se bojíme? Ani ne tak z materiálního utrpení. Ale ponížení. A není to nikdo jiný, než média, kdo si hraje se strachem.”

“Přečtěte si jakékoliv noviny. Většina příběhů jsou o selhání. Poražených. Způsoby, jakými jsou tyto příběhy vyprávěny, jsou děsivé. Udržují nás ve strachu a to ničí kreativitu.”

“Ve Velké Británii, deník The Sun údajně hlásá špatné zprávy. Guardian hlásá dobré zprávy. Pravdou je, že The Sun je jen více zajímavější. Guardian je líný v tom, jak vypráví příběhy.”

“Obchodníci se musí naučit ignorovat nečinné tlachání v sociálních médiích a někdy vypnout možnost přispívání komentářů. Obousměrný dialog není vždy nejlepší.”

“I když budete mít 50 nebo 50.000 hlasitých nepřátel v sociálních médií, nezapomeňte, že máte pravděpodobně milion lidí, kteří si v tichosti vychutnávají to, co říkáte.”

“Dobré umění – a dobrá reklama – je o destilaci nápadů, které by trvalo roky, než by se našly v knihách a filozofii.”

“Každý z nás potřebuje příběh o tom, jak jsme selhali a jak je to vznešené. Potřebujeme příběh o tom, že jsme lidé, kteří se ztratili, ale nejsou poražení. Žádná tvořivost nemůže nastat bez selhání. Pokud nejste připraveni k nezdaru, nemůžete kreativně uspět.”

“Získejte lidskou lebku a dejte si ji na stůl. Přemýšlení o smrti je relaxující a povzbuzující zároveň. To vás osvobodí a přináší rozhled. Dává nám to pocit užitečnosti. ”

“Nejlepší reklamy jsou dětsky jednoduché.”

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *