Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Jak používat umělou inteligenci k praktickým činnostem: Průvodce

Žijeme v éře praktické umělé inteligence, ale mnoho lidí se s ní ještě nesetkalo, a pokud ano, možná si říkali, co je na tom tak důležitého. Proto vznikl tento průvodce. Jedná se o přehled způsobů, jak přimět umělou inteligenci dělat praktické věci.

Proč lidem stále uniká, co AI dokáže.

Velké jazykové modely, jako je ChatGPT, jsou nesmírně výkonné, ale jsou vytvořeny způsobem, který lidi vybízí k tomu, aby je používali nesprávným způsobem. Když mluvím s lidmi, kteří ChatGPT vyzkoušeli, ale nepovažovali ho za užitečný, obvykle slyším podobný příběh.

První věc, kterou se lidé snaží s AI dělat, je to, v čem je nejhorší; používají ji jako Google: řekněte mi o mé firmě, vyhledejte mé jméno atd. Tyto odpovědi jsou příšerné. Mnoho modelů není připojeno k internetu, a i ty, které jsou, si vymýšlejí fakta. Umělá inteligence není Google. Takže lidé odcházejí zklamaní.

Za druhé mohou zkusit něco spekulativního, používat ji jako Alexu a položit otázku, často o samotné AI. Vezme mi AI práci? Co má ráda k jídlu? Tyto odpovědi jsou také hrozné. Až na jednu výjimku nemá většina systémů AI žádnou osobnost, nejsou naprogramovány tak, aby s nimi byla zábava jako s Alexou, a nejsou věštírnou budoucnosti. Takže lidé odcházejí zklamaní.

Pokud lidé přesto zůstanou, začnou klást zajímavější otázky, ať už pro zábavu, nebo na základě napůl zapamatovaných zadání vysokoškolské eseje: Napište článek o tom, proč jsou kachny nejlepší ptáci. Proč je román Kdo chytá v žitě dobrý? Tyhle jsou lepší. Výsledkem je, že lidé vidí bloky textu na téma, které je příliš nezajímá, a to je v pořádku. Nebo vidí text o něčem, na co jsou odborníci, a všimnou si mezer. Ale není to tak užitečné, nebo neuvěřitelně dobře napsané. Obvykle to hned vzdají a jsou přesvědčeni, že to všichni využijí k podvádění ve škole, ale nic moc jiného.

Všechna tato využití nejsou tím, k čemu je umělá inteligence ve skutečnosti dobrá a jak může být užitečná. Mohou vás zaslepit před skutečnou silou těchto nástrojů. Chci se vám pokusit ukázat některé z důvodů, proč je umělá inteligence mocná, a to jak vzrušujícími, tak úzkostnými způsoby.

Šest velkých jazykových modelů

Na začátek vám představíme šest velkých jazykových modelů, které jsou nyní k dispozici a které jsou všechny k dispozici za cenu mezi 20 dolary měsíčně.

První čtyři (včetně Bingu) jsou všechny systémy OpenAI. V současnosti existují v podstatě dva hlavní systémy umělé inteligence OpenAI: 3.5 a 4. Model 3.5 odstartoval současné šílenství kolem AI v listopadu minulého, model 4 měl právě premiéru a je mnohem výkonnější. Nová varianta využívá zásuvné moduly pro připojení k internetu a dalším aplikacím, ale je teprve v počáteční fázi testování. Pokud jste za OpenAI nikdy neplatili, používali jste pouze verzi 3.5. Kromě varianty se zásuvnými moduly není žádný z těchto modelů připojen k internetu.

Bing od Microsoftu používá kombinaci verzí 4 a 3.5. Je připojen k internetu. Bing se používá trochu zvláštně, ale je výkonný. Zde je můj průvodce jeho používáním. Kromě toho společnost Google vydala neuspokojivou umělou inteligenci s názvem Bard (i když nám možná brzy ukáže působivější modely) a společnost Anthropic vydala Claude, i když je zaměřena spíše na podnikové uživatele. Co tedy můžete s těmito věcmi dělat?

Psaní věcí

Dostupný Open source: Zatím žádný (ale vyčkejte si)
Nejlepší bezplatná možnost: Bing a ChatGPT 3.5
Placená možnost: ChatGPT 4.0/ChatGPT se zásuvnými moduly

V tuto chvíli se žádný jiný nástroj pro obecnou umělou inteligenci ani nepřibližuje nástroji GPT-4, který je k dispozici na webu Bing zdarma nebo po zakoupení předplatného ChatGPT za 20 USD měsíčně. GPT-3.5 umí také dobře psát a je mnohem rychlejší. Hodně jsem experimentoval s tím, jak využít umělou inteligenci pro pomoc s písemnými materiály, takže zde je seznam způsobů, jak by vám mohla být užitečná:

  • Psaní čehokoli. Příspěvky na blogy, eseje, propagační materiály, projevy, přednášky, dobrodružství podle vlastního výběru, scénáře, povídky – řekněte si, co chcete, zvládne to. Ale nemůžete mu dávat jen základní podněty. Základní podněty vedou k nudnému psaní. Získat z ChatGPT dobré psaní vyžaduje určitý cvik a zde je návod, jak na to. ChatGPT-4 umí psát mnohem lépe. Bing umí psát neuvěřitelně, ale potřebuje přesvědčit.
  • Zlepšete své psaní. Vložte svůj text do aplikace ChatGPT. Požádejte jej o vylepšení obsahu nebo o návrhy, jak jej vylepšit pro konkrétní publikum. Požádejte ho, aby vytvořil 10 návrhů v radikálně odlišných stylech. Požádejte ho, aby věci oživil nebo přidal příklady. (i když si uvědomte, že si „pamatuje“ jen několik tisíc slov textu).
  • Pomůže vám s úkoly. Umělá inteligence dokáže psát e-maily, vytvářet prodejní šablony, poradit vám další kroky v obchodním plánu a mnoho dalšího. Zde je uvedeno, co jsem s ní dokázal udělat za 30 minut.
  • Odblokovat se. Je velmi snadné nechat se rozptýlit od úkolu jedním obtížným úkolem. Umělá inteligence poskytuje způsob, jak si dodat dynamiku.

Několik věcí, které vzít v potaz: Ve snaze reagovat na vaše odpovědi je pro AI velmi snadné „halucinovat“ a generovat věrohodná fakta. Může generovat zcela nepravdivý obsah, který je naprosto přesvědčivý. Dovolte mi to zdůraznit: Umělá inteligence lže neustále a dobře. Každý fakt nebo informace, které vám sdělí, mohou být nesprávné. Vše si budete muset ověřit. Zvláště nebezpečné je žádat ji o matematické údaje, odkazy, citace, citace a informace pro internet (pro modely, které nejsou připojeny k internetu). Bing a ChatGPT-4 jsou v tomto ohledu lepší. Zde je návod, jak se vyhnout halucinacím.

Umělá inteligence také nevysvětluje sama sebe, pouze vás nutí si to myslet. Pokud ji požádáte o vysvětlení, proč něco napsala, dá vám věrohodnou odpověď, která je zcela vymyšlená. Nebere v úvahu své vlastní činy, pouze generuje text, který zní, jako by to dělala. To činí pochopení předpojatosti systému velmi náročným, přestože tato předpojatost téměř jistě existuje.

Lze jej také neeticky využít k manipulaci nebo podvádění. Za výstupy těchto nástrojů nesete odpovědnost vy.

Vytváření obrázků

Dostupný open source: Stáhněte si Stable Diffusion
Nejlepší bezplatná možnost, která vyžaduje registraci: Bing nebo Bing Image Creator (který používá DALL-E), Playgound (který umožňuje použít více modelů).
Nejlepší volba: Midjourney

Existují tři velké generátory obrázků:

  • Stable Diffusion, který má otevřený zdrojový kód a můžete jej spustit z jakéhokoli počítače vyšší třídy. Začít s ním vyžaduje úsilí, protože se musíte naučit správně vytvářet podněty, ale jakmile se vám to podaří, může přinést skvělé výsledky. Je obzvláště dobrý pro kombinaci umělé inteligence s obrázky z jiných zdrojů. Zde je pěkný průvodce Stable Diffusion, pokud se vydáte touto cestou (nezapomeňte si přečíst 1. i 2. část).
  • DALL-E od OpenAI, který je začleněn do Bing (musíte použít kreativní režim) a Bing image creator. Tento systém je velmi dobrý, ale prozatím o něco méně výkonný než…
  • Midjourney, což je nejlepší systém na začátku roku 2023. Důvod, proč bych doporučil Midjourney, je ten, že má nejnižší křivku učení ze všech systémů: stačí zadat „objekt-ktery-chcete-videt –v 5“ (to –v 5 na konci je důležité, používá nejnovější model) a dostanete skvělý výsledek. Midjourney vyžaduje Discord. Zde je průvodce používáním Discordu.

Některá použití:

  • Ilustrace prezentací nebo zpráv
  • Vytváření stock fotografií vašeho produktu při použití
  • Vytváření grafický návrhů
  • Vytváření grafických návrhů aplikací nebo webových stránek
  • Vytváření log
  • Zábava


Tenisky inspirované Van Goghem, od Midjourney. Více v tomto vlákně.

Několik věcí, které vzít v potaz: Tyto systémy jsou postaveny na modelech, které mají vestavěné předsudky díky svému tréninku na internetových datech (pokud jej například požádáte, aby vytvořil obrázek podnikatele, pravděpodobně uvidíte více obrázků s muži než ženami, pokud nezadáte „podnikatelka“), můžete použít tento nástroj, abyste viděli tyto předsudky při práci.

Tyto systémy jsou také vycvičeny na existujících uměleckých dílech na internetu způsobem, který není transparentní a je potenciálně právně a eticky sporný. Ačkoli technicky vlastníte autorská práva k vytvořeným obrázkům, právní pravidla jsou stále mlhavá.

V tuto chvíli také nevytvářejí text, ale jen hromadu věcí, které vypadají jako text. Ale už jim to jde lépe od ruky.

Přicházení s nápady

Dostupný open source: Nic moc dobrého
Nejlepší bezplatná možnost: Bing a ChatGPT 3.5
Placená možnost: ChatGPT 4.0/ChatGPT se zásuvnými moduly

Navzdory všem svým omezením a podivnostem (nebo vlastně právě proto) je AI ideální pro generování nápadů. Abyste měli dobré nápady, musíte jich mít často hodně. Ne každý je dobrý v generování velkého množství nápadů, ale AI je velmi dobrá v objemu. Budou všechny tyto nápady dobré nebo dokonce rozumné? Samozřejmě že ne. Mohou však podnítit vaše další přemýšlení.

Jak to uděláte? Stačí požádat o nápady a ona vám je poskytne. Existují však i pokročilejší techniky. Zde je jejich průvodce.

Vytváření videí

Nejlepší animační nástroj: D-iD
Nejlepší klonování hlasu: ElevenLabs

Nyní je triviální vygenerovat video s postavou kompletně vytvořenou umělou inteligencí (můžete použít obrázky vygenerované pomocí technik v průvodci), která čte scénář kompletně napsaný umělou inteligencí, mluví hlasem vytvořeným umělou inteligencí a je animovaná umělou inteligencí.

Lze také deepfakeovat lidi, jak můžete vidět na tomto odkazu, kde jsem deepfakeoval sám sebe. Návod a další informace najdete zde. Používejte s rozvahou, ale pro vysvětlující videa a úvody to může být skvělé. A během několika měsíců pravděpodobně budete moci generovat videa z textových podnětů, takže pokračování příště.

Několik věcí, které vzít v potaz: Velkým problémem jsou deep fakes a tyto systémy je třeba používat eticky.

Programování

Pokud umíte programovat: ChatGPT-3.5
Pokud neumíte: ChatGPT-4

GPT-3.5 je výkonným pomocníkem při kódování. Ale GPT-4 je na vyšší úrovni. Používám ho k psaní programů v jazycích Python a Unity (programovací jazyky, které doslova vůbec neznám!) tak, že mu jen slovy řeknu, co chci: „Potřebuji vytvořit dovednost pro Amazon Echo, která bude blikat mými světly hue zeleně a modře, když zakřičím party. Můžeš to vytvořit?“ Udělal to a moje světla teď blikají modře a zeleně. Řekl mi, jaké soubory mám stáhnout, na jaké webové stránky přejít a co mám udělat. Když se objevily chyby, jen jsem je vložil a ono to opravilo kód a řeklo mi, jak problémy odstranit. Nepotřeboval jsem nic vědět. Teď už můžete kódovat. Vyzkoušejte si to.

Vyučování se

Dostupný open source: Zatím žádná (ale zůstaňte připraveni)
Nejlepší bezplatná možnost: Bing a ChatGPT 3.5
Placená možnost: ChatGPT 4.0/ChatGPT se zásuvnými moduly

Umělá inteligence může být mocným nástrojem pro učení a zkoumání. Psal jsem o tom, jak ji lze využít při výuce a pomoci usnadnit život učitelům a zefektivnit jejich výuku, ale může fungovat i při samostudiu. Několik způsobů, jak toho dosáhnout, najdete v ChatGPT:

  • Shrnutí textů. Vložil jsem do něj řadu složitých akademických článků a požádal ho, aby shrnul výsledky, a odvedl dobrou práci! (nezapomeňte však na omezení velikosti). Ještě lepší je, že pak můžete materiál podrobit výslechu a klást doplňující otázky: Jaké jsou důkazy pro tento přístup? K jakým závěrům autoři došli? A tak dále…
  • Nápověda k pojmům. Umělou inteligenci můžete požádat o vysvětlení pojmů. Protože víme, že AI může mít halucinace, bylo by moudré (pečlivě!) překontrolovat její výsledky s jiným zdrojem. To vám jednak pomůže učit se, jednak potvrdí, že výstupy AI vypadají dobře. Jakmile budete mít pocit, že je správný, požádejte ji, aby jej vysvětlila různými způsoby: „Jako by mi bylo 10 let“ nebo „ve scénáři z Kanclu“ nebo „v kontextu lékařského vyšetření“. Opět je to začátek vaší cesty k učení, protože se bude často mýlit v jemnostech.
  • Vysvětlete chyby: Pokud se vám něco nepovede, vložte chybný text a požádejte ho, aby vám chybu vysvětlil nebo vás provedl krok za krokem. Výsledek může být překvapivě užitečný.

Několik věcí, které vzít v potaz: Pokud si nezkontrolujete, zda nemáte halucinace, je možné, že vás něco naučí nepřesně. AI používejte jako výchozí bod pro vlastní výzkum, nikoli jako konečnou autoritu v jakékoli oblasti. Také pokud není připojena k internetu, bude si vymýšlet.

A další?

To je jen začátek. Umělá inteligence se rychle zdokonaluje a lidé neustále vyvíjejí nová využití. Nezapomeňte však na dva klíčové body:

  • AI je nástroj. Ne vždy je to ten správný nástroj. Pečlivě zvažte, zda je vzhledem ke svým slabinám vhodná pro účel, ke kterému ji plánujete použít.
  • Existuje mnoho etických problémů, kterých si musíte být vědomi. AI může být použita k porušování autorských práv, k podvádění, ke krádeži cizí práce nebo k manipulaci. A to, jak je konkrétní model AI vytvořen a kdo má z jeho použití prospěch, jsou často složité otázky, které v této fázi nejsou příliš jasné. V konečném důsledku nesete odpovědnost za to, že tyto nástroje budete používat etickým způsobem.

Jsme na počátku velmi rychle postupující revoluce. Existují další způsoby využití, o které se chcete podělit? Dejte mi vědět v komentářích.

Tento příspěvek je licencován pod licencí Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Zdroj: One Useful Thing