Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Jak psát jako Haruki Murakami

Přáli jste si někdy psát jako Haruki Murakami? Jeho nový román 1Q84 odhaluje řadu tajemství jeho tvůrčího psaní prózy. 1Q84 je trilogie, která má 928 stran a v Japonsku se za první měsíc prodalo milion výtisků prvního dílu. Třetí díl se prodává třikrát rychleji než první část. Anglický překlad se na pulty dostal v těchto dnech a český překlad bude prý ke konci tohoto roku. O čem, že Murakamiho nový román je?
1Q84 se skládá ze dvou dějů, které se střídají po kapitolách. V jedné linii sledujeme příběh ženy se jménem Aomama, která je nájemný vrah a když uslyší Sinfoniettu Leoše Janáčka, dostane se do alternativního Československa v roce 1984 a proto jej označí 1Q84 (Q jako Question mark – otazník). V druhé linii se spisovatel Tengo (ghostwriter) musí vypořádat s přepisováním knihy autora s podivným jménem “Fukaeri”, aby se kniha mohla zapsat do literární soutěže. Jenže při bližším poznání Fukaeri, má Tengo pocit, že se jeho dosavadní život začíná rozpadat.
Z vyprávění Aomame a Tenga se v průběhu jednoho roku (od dubna do prosince) dozvíme hluboké a propletené spojení, které je pojí ještě blíž: Krásná a dyslektická dospívající dívka s jedinečnou vizí, tajemný náboženský kult, který vyprovokoval přestřelku s metropolitní policií, samotářská a bohatá vdova, která provozuje útulek pro týrané ženy, odporně ošklivý soukromý detektiv, mírná ale nemilosrdně efektivní stráž a podivně naléhavý sběratel televizních poplatků.

Už se taky nemůžete dočkat? Jak tedy napsat příběh, který se podobá snu, jenž budou snít i samotní čtenáři? Zde je pět bodů s hesly, které doprovází poznámky ke knize.

1. Pište jednoduše a opatrně: “Při psaní se to jevilo zdánlivě jednoduché, ale při čtení se ukázalo, že to je ve skutečnosti propočítané a uspořádáné s velkou péčí.”

2. Vynechte všechna zbytečná slova: “Žádná část nebyla přepsána, ale zároveň měla všechno, co potřebovala.”

3. Zaměřte se na doslovné popisy: “Přenesené výrazy byly ponechány na minimu, ale popisy byly stále živé a bohatě zbarvené.”

4. Dotkněte se temných témat: “Zvláštní temnota proniká do stylu novely… bylo to jako mýtický dětský příběh, ale skrytý hluboko někde v tmavé tendenci.”

5. Napište hudební prózy: “Styl měl především hudební kvality. I bez čtení nahlas musí čtenáč ocenit hlubokou zvučnost.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *