Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Randi s dívkou, která ráda čte

Randi s dívkou, která ráda čte. Randi s dívkou, co utrácí své peníze za knihy místo oblečení a má problém s volným místem ve skříni, protože má ohromné množství knih. Randi s dívkou, co má seznam knih, které si chce přečíst. Randi s dívkou, která má průkazku do knihovny od svých dvanácti let.

Najdi si holku, která si ráda čte. Poznáš ji tak, že vždycky bude mít ve své kabelce nedočtenou knihu. Ona je tou, která se s láskou sklání k nižším přihrádkám v knihkupectví a tiše zajásá pokaždé, když najde knihu, kterou hledala. Vidíš to podivné stvoření, co čichá ke stránkám staré knihy v antikvariátu? To je čtenářka. Nikdy neodolá vůni stránek. Zejména pokud jsou nažloutlé a opotřebované.

Ona je tou dívkou, co si čte, zatímco čeká v kavárně na rohu ulice. Pokud nahlédneš do jejího šálku, tak uvidíš, že šlehačka už se dávno rozpustila, protože už je zabraná do knihy. Ztracená ve světě autora knihy. Přisedni si. Možná se na tebe podívá nasupeně, protože většina čtenářek nechce být vyrušována. Zeptej se jí, jestli se jí líbí kniha.

Kup jí další šálek kávy.

Řekni jí svůj skutečný názor na Murakamiho. Zjisti, jestli se dostala skrz první kapitolou Společenstva Prstenů. Pochop, že pokud říká, že porozuměla dílu Odysseus od Jamese Joyce, tak to říká jen proto, aby vypadala inteligentně. Zeptej se jí, jestli má ráda Alenku nebo by chtěla být Alenkou.

Je snadné randit s holkou, co ráda čte. Dávej jí knížky k narozeninám, Vánocům a na výročí. Dej jí dar ze slov, v poezii a písních. Dej jí Nerudu, Pounda, Sextona, Cummingse. Dej jí najevo, že chápeš tomu, že láska se skrývá ve slovech. Musíš pochopit, že ona rozumí rozdílu mezi fikcí a realitou, ale bože, stejně se pokusí mít svůj život podobný své oblíbené knížce. Nikdy to nebude tvoje chyba, pokud se tak stane.

Prostě to nějak zkusit musí.

Lži jí. Pokud rozumí syntaxi, pochopí i tomu, že potřebuješ lhát. Za slovy jsou další věci: motivace, hodnota, nuance, dialog. Nebude to konec světa.

Zklam ji. Protože jedině dívka, která ráda čte, ví, že zklamání vede k vyvrcholení. Jedině dívka, která čte, ví, že všechno musí jednou skončit. Ale také ví, že můžeš vždycky napsat pokračování. Můžeš začít znovu a znovu a stále být hrdinou. Život může mít záporáka, nebo dva.

Proč se bát všeho, čím nejsi? Holky, které čtou, chápou, že lidé se vyvíjejí, stejně jako knižní postavy. Kromě postav ze ságy Stmívání.

Až najdeš dívku, co ráda čte, drž si ji blízko. Když ji najdeš ve dvě ráno, jak drží knihu v objetí a má slzy v očích, udělej jí čaj a obejmi ji. Na pár hodin ji můžeš ztratit, ale nakonec se k tobě vždycky vrátí. Bude mluvit, jako kdyby postavy z knihy byly reálné, protože na krátkou chvíli tomu tak opravdu je.
Požádáš ji o ruku v horkovzdušném balónu. Nebo během rockového koncertu. Nebo velice obyčejně, když bude nemocná. Přes Skype.

Budeš se smát tak, až budeš žasnout nad tím, že ti ještě nepuklo srdce a nevykrvácelo ti do celého hrudníku. Budeš psát příběh vašeho života a budete mít děti s podivnými jmény a ještě divnějšími zálibami. Vašim dětem představí Malého prince a Harryho Pottera. Možná ve stejný den. V pozdním věku budete procházet zimy společně a ona bude v tichosti recitovat Keatse, zatímco ty si budeš oprašovat sníh z bot.

Randi s dívkou, která ráda čte, protože si to zasloužíš. Zasloužíš si dívku, která ti nabídne nejpestřejší život. Pokud ji však na oplátku nabízíš monotónnost, promarněné chvíle a napůl míněné návrhy, měl bys zůstat radši sám. Pokud toužíš po světě a světech za ním, randi s dívkou, která ráda čte.

Nebo ještě lépe, randi s dívkou, která píše.

– Rosemarie Urquico