Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Moje Pilsner Urquell reklama – Alfons Mucha

První článek v tomto roce na mém blogu. Předem bych se chtěl omluvit, ale nepřítomnost článků způsobilo zkouškové období ve škole, které bylo nejtěžší s kterým jsem měl co dočinění. A dnes jsem konečně oficiálně pokročil do dalšího semestru. Dnes se totiž promítaly práce za zimní semestr a tím byla reklama. Mé oblíbené téma, ale tentokrát o něco těžší než předchozí dvě reklamy na festival krátkých filmů a Pelikána. Chtěl jsem to přesto zkusit a určil jsem si cíl. Do cíle jsem se dostal, ale s jinou představou než jsem měl na začátku. Velký podíl na tom má produkční část se kterou jsem měl nejvíc problémy, jinak kameraman odvedl skvělou práci a byl jsem s ním velmi spokojen.
Takže začneme od začátku. Dostali jsme zadání od kameramana F. A. Brabce a režisérky Zuzany Zemanové. Reklama musí mít přesně 60 sekund ve formátu 16:9. Musí se tam objevit minimálně dvě postavy a jeden z těchto předmětů: Rtěnka, svíčka, zrcadlo (nevylučuje se použití více předmětů).
Už od začátku jsem jsem měl nápad na reklamu, kterou jsem chtěl dělat dříve. Schválně jsem si chtěl zkusit udělat reklamu na pivo Pilsner Urquell a její historické inspirace (jistě znáte Národní divadlo, první český motocykl, Jungmann, Bedřich Smetana). Měl jsem několik návrhů z různých oborů jako je architektura, chemie apod. Nakonec vyhrálo malířství a Alfons Mucha s inspirací k slavnému plakátu Gismonda pro Sarah Bernhardt. Začal jsem tedy psát scénář a po přečtení jsem si uvědomil, že jsem hodně inspirován právě reklamou na Bedřicha Smetanu. Snažil jsem se to tedy hodně odlišit a upravovat. Po konzultacích s režisérkou Zemanovou vyšla poslední verze scénáře s pořadovým číslem 4 a mohl jsem po schválení pokračovat dál.

pu-alfons_mucha-scenar.jpg

Fotografie z monitoru z ještě staré verze scénáře.

Jako správný art director jsem si chtěl vyzkoušet i storyboard a nakreslit si podle technického scénáře obrázkový scénář. Nakonec to nebylo zas tak hrozný a podařilo se mi sesmolit kompletní storyboard do mého moleskine pro art directory (začínám tím být opravdu posedlej).

alfons-mucha_storyboard.jpg

Jedna ze stránek tužkou kreslený příběh do storyboard moleskine.

Poté začali produkční věci, kde byly komplikace na každkém kroku. To se nakonec vyřešilo jiným způsobem, ale finální reklama dostala jinou podobu než byla dána na začátku. Na Barrandově jsem si kvůli autentičnosti půjčil secesní kostýmy a nábytek. Nakoupil jsem křídu a speciální papír na malování. V počítači jsem graficky upravil různé podoby plakátu Gismonda a její náčrtky (předem jsem si zjistil, že plakát se vyráběl pomocí litografie a předem nakresleného návrhu).

navrhy-gismondy.jpg

Vlastní grafické návrhy, které jsem vytvořil ve skvělém programu Pixelmator

Po vyzvednutí rekvizit stačilo počkat na následující den, kdy přijel kameraman. Ten vše nasvítil, postavil kameru na stativ a jelo se. Natáčení proběhlo celkem v poklidu a během pěti hodin bylo vše hotovo. Druhý den jsem to natáhnul do počítače a začal se střihem. Veškerý materiál (cca 25 minut) byl zhruba sestřihán na minutu a půl, to se následně upravovalo do finálních 60 vteřin (zkracováním, zrychlováním, přesouváním apod) ke kterým byla přidána hudba (Charles Trenet – Boum). Tato verze byla ukázána opět paní Zemanové, která řekla své připomínky a ty jsem následně upravil. Další den jsem si sednul k počítači s kameramanem a vrhnul se na barevné korekce. Rozhodli jsme se pro obraz v odstínu pivních barev a další mírnější korekce.

alfons-bez-korekci.jpg

Pohled na natočený záběr bez korekcí.

alfons-s-korekcema.jpg

Finální barevné korekce.

Po všech těch pracích jsem byl se vším spokojen a už stačilo jen vyexportovat a vytvořit DVD, které bylo promítnuto komisi ve škole. Kde byli i ostatní práce mých spolužáků (některé dobré, některé špatné). Poté jsme museli čekat, než se komise rozhodne a verdikt zní, že postupuji do dalšího semestru a už mi nic nebrání v tom dokončit školu bakalářskou zkouškou.
A nakonec se můžete podívat na finální reklamu, kterou jsem nahrál na youtube. Doufám, že si toho všimne nějaká společnost a nabídne mi spolupráci 😀 I když nevím, zda bych se touto reklamou mohl chlubit, to ty předchozí dvě jsou lepší. Protože jsou založeny na jednoduchém nápadu a velmi snadné realizaci s nulovým rozpočtem.

8 Comments

  1. JE to rozdíl. Co mi tam vadí:
    – herec – má hroznou intonaci. Také bý se dala víc vyhrát ta nespokojenost až zoufalost.
    – statista – sedí jako prkno bez pohybu (kromě kývnutí hlavou)
    – kamera – také statická, jediný švenk je z fotky na kresbu

    Jinak nápad je to dobrý a blahopřeju k postupu.

  2. Jakub Hejda: Jsem si toho vědom, že reklama více lidí neosloví 😉
    Mecin: Ohledně herce to chápu, protože byly problémy s vousy, které neustále padaly a musel jsem je přilepovat. Tak nakonec jsme museli zvolit méně pohybu a herectví. 🙁 A do minutové reklamy jsem si nemohl dovolit zrácet čas pohyby kamerou. Kdybych zvolil jen jedno nakreslení Gismondy, tak bych měl více času a pohrál bych si s tím víc.

  3. Smutne a tmave? Je to kvuli tomu, ze svetelnym zdrojem je jakoby jen svicka a ta ti neosviti cely byt. Flaska tam nezapada, ale jde o propagaci soucasneho produktu, nikoliv stareho. Ale v ty dobe uz lahvace existovali.

  4. Ten napad je imho slaby, zpracovani by jeste uslo. Mam pocit ze predtim jsi delal lepsi veci, minimalne ta festivalova znelka byla lepsi. Drzim palec, at se dari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *