Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Jan Kaplický

Jan Kaplický je jeden z mála osobností se kterými jsem se setkal osobně. Poprvé jsem o něm slyšel ve škole, kdy nám Jana Hádková promítla dokument Jan Kaplický – profil. Jeho tvorba se mi líbí víc než známějšího architekta Rem Koolhaase.

Jan Kaplický vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V roce 1968 odešel do Velké Británie. Spolupracoval například s Renzem Pianem, Richardem Rogersem a Normanem Fosterem. V roce 1978 založil s Davidem Nixonem vlastní kancelář Future Systems, o deset let později se jeho partnerkou stala Amanda Levete. V průběhu 80. let společně rozvíjeli vizi možné budoucí architektury a stali se jedinou britskou architektonickou společností, která pracovala pro NASA. Jedinečná zkušenost a práce pro kosmický výzkum a znalosti materiálu i technologií ovlivňují praxi Future Systems dodnes. Je držitelem mnoha ocenění, z nichž nejznámější je nejprestižnější britská cena za architekturu Stirling Prize za stavbu novinářského centra na londýnském kriketovém stadiónu.

Nedávno uveřejnil The Independent přehled nejvýznamnějších moderních staveb na světě. Jan Kaplický je v něm zastoupen dvěma stavbami, Lord’s Media Centrem v Londýně a obchodním domem Selfridges v Birminghamu. Realizace Future Systems lze nalézt v Evropě, Asii i Americe, jejich projekty byly publikovány ve více než třiceti zemích světa. Respekt si vydobyl projekty i realizacemi, které se chovají šetrně k životnímu prostředí, aniž by rezignovaly na hledání nových forem architektury.

V březnu roku 2007 se stal Jan Kaplický vítězem architektonické soutěže na projekt nové budovy Národní knihovny na Letné v Praze. Jenže čeští politici a někteří další lidé se proti tomu obrátili zády a zamítli postavit na Letné knihovnu. Díky tomu odmítl Jan Kaplický cenu za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury od ministerstva kultury.

Jan Kaplický zemřel 14. ledna 2009 v Praze. Náhle mu selhalo srdce, když procházel ulicí Československé armády nedaleko Vítězného náměstí v den, kdy mu jeho druhá žena Eliška porodila dceru Johannu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *