Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

82. ročník filmových Oscarů

Jako každý rok mě zajímá, jak se Akademici rozhodnou a komu dají cenu za nejlepší výkon v filmové branži. Režiséři, producenti, herci, kameramani, scénáristé, zvukaři, střihači se těší na tento filmový svátek, aby si mohli poplácat po ramenou, jak jsou dobří. Každý rok pozorně tuto událost sleduji a jsem buď šťastný nebo naštvaný při vyhlášení nominací a následně vítězem.

Každý ročník tipuji, kdo by to mohl vyhrát a říkám si, kdo si to zaslouží. Ale těch kategorií je hodně a proto jsem se rozhodl moje názory sepsat. Zde je žebříček nominací. Pod každou kategorií napíšu mé postřehy. Viděl jsem téměř všechny filmy, které jsou nominovány, takže moje názory nebudou smyšlené, ale založené právě na vlastních dojmech z filmu.

Nejlepší film (Best Picture)
Avatar
Blind Side
District 9
An Education
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Precious
A Serious Man
Vzhůru do oblak
Lítám v tom

Letošní kategorie nejlepší film je vyjimečná v tom, že je tu oproti předchozím ročníkům nominováno o pět filmů více. Čekal jsem, že tak bude větší konkurence, ale nakonec se zde objevili filmy, které bych do této kategorie vůbec nezařadil (Vzhůru do oblak a Lítám v tom). Zde jasně vévodí Avatar, který dle mého názoru tuto kategorii vyhraje. Ale víc bych to přál filmu District 9, který byl minulý rok pro mě velkým překvapením.
Nakonec vyhrál: Hurt Locker

Nejlepší režie (Directing)
Kathryn Bigelow – Smrt čeká všude
Lee Daniels – Precious
James Cameron – Avatar
Jason Reitman – Lítám v tom
Quentin Tarantino – Hanebný pancharti

Zde to mají akademici opravdu těžké. Pokud Avatar vyhraje nejlepší film, pak zde vyhraje Kathryn Bigelow za režii. Cameron a Bigelow jsou ex-manželé a jejich Oscarový boj je velice sledován. Každý z nich si zaslouží jednu sošku a dle mého názoru Akademici rozdělí ceny právě takhle (Pokud však James Cameron získá za režii, pak Kathryn Bigelow dostane za nejlepší film). Komu bych však sošku za režii přál, pak je to Quentin Tarantino. Nejlepší režii herců jsem minulý rok snad neviděl.
Nakonec vyhrál: Hurt Locker

Nejlepší herec v hlavní roli (Actor in a Leading Role)
Jeff Bridges – Crazy Heart
George Clooney – Lítám v tom
Colin Firth – A Single Man
Morgan Freeman – Invictus
Jeremy Renner – Smrt čeká všude

Herci většinou vyhrávají Oscary za ztělesnění skutečných postav a proto se tak často hrnou do tohoto druhu filmu. Největšími favority proto jsou Jeff Bridges a Morgan Freeman. Jenže jejich herecké ztvárnění zastínili Colin Firth a Jeremy Renner, který to podle mě dostane, přestože bych to radši přál Colinu Firthovi. Homosexuální tématika hýbe světem a minulý ročník to vyhrál Sean Penn za postavu gaye, i když jsem viděl lepší herecké výkony (Mickey Rourke ve filmu Wrestler).
Nakonec vyhrál: Jeff Bridges

Nejlepší herečka v hlavní roli (Actress in a Leading Role)
Sandra Bullock – The Blind Side
Helen Mirren – The Last Station
Carey Mulligan – An Education
Gabourey Sidibe – Precious
Meryl Streep – Julie & Julia

Mnozí by si mohli říct, že v této kategorii bude hlavně boj mezi Sandrou Bullock a Meryl Streep, které jsou každoročně nominovány za nejlepší herečky. Avšak je tu mladá Carey Mulligan, která svým výkonem předčí starou školu. Jí bych to přál, protože mi ukázala svůj dívčí pohled a díky němu, se ve vašem nitru objeví vaše vnitřní dívčí já.
Nakonec vyhrála: Sandra Bullock

Nejlepší herec ve vedlejší roli (Actor in a Supporting Role)
Matt Damon – Invictus
Christopher Plummer – The Last Station
Christoph Waltz – Hanebný pancharti
Woody Harrelson – The Messenger
Stanley Tucci – Pevné pouto

Pochybuje snad někdo o tom, že by cenu za nejlepší vedlejší roli měl dostat Christoph Waltz? Pro mě jasný vítěz, ale v hereckých rolích akademie vždy překvapí a třeba to dostane Woody Harrelson za svoji armádní roli, který by pak ve své děkovné řeči procedil pár slov o tom, jak je válka v Iráku špatná.
Nakonec vyhrál: Christoph Waltz

Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Actress in a Supporting Role)
Penelope Cruz – Nine
Vera Farmiga – Lítám v tom
Maggie Gyllenhaal – Crazy Heart
Anna Kendrick – Lítám v tom
Mo’nique – Precious

Převaha filmu Up in Air v této kategorii napovídá, který film podpoří vedlejší dívčí roli. Dle mého názoru to vyhraje Anna Kendrick, žádná jiná herečka jsi mě nezískala svým výkonem (striptýz Penelope Cruz nepočítám:) ).
Nakonec vyhrála: Mo’nique

Nejlepší adaptovaný scénář (Writing – Adapted Screenplay)
District 9
An Education
In the Loop
Precious
Lítám v tom

Vždy oceňuji, když se udělá adaptace knížky, která nijak nezáří a film je mnohem zajímavější. Proto bych to přál filmu Lítám v tom. Avšak akademici dle mého názoru ocení film In the Loop, který je šílený. Šílený v dialozích. Já se u tohoto filmu hodně nudil, ale politické téma vyprávěné s nadsázkou si možná zaslouží sošku.
Nakonec vyhrál: Precious

Nejlepší původní scénář (Writing – Original Screenplay)
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
The Messenger
A Serious Man
Vzhůru do oblak

Bratři Coenové mají skvělý scénáristický talent, který doposud nebyl oceněn. Letos bych jim to přál, i když už napsali lepší věci. Možná si pro scénář půjde po patnácti letech znovu Quentin Tarantino. Akademici však zvolí Smrt čeká všude a my diváci budeme jen počítat, jestli bude mít více sošek Hurt Locker nebo Avatar.
Nakonec vyhrál: Hurt Locker

Nejlepší cizojazyčný film (Foreign Language Film)
Ajami – Izrael
El Secreto de Sus Ojos – Argentina
The Milk of Sorrow – Peru
Prorok – Francie
Bílá stuha – Německo

Z těchto filmů vede pro mě jednoznačně Bílá stuha. Ale bude to podle mě taková obdoba Faunova Labyrintu, který získával jednu sošku za druhou, ale kategorii nejlepší cizojazyčný film nezískal. Akademici ocení argentinský film El Secreto de Sus Ojos a Bílé stuze dají sošku za nejlepší kameru.
Nakonec vyhrál: El Secreto de Sus Ojos

Nejlepší animovaný film (Animated Feature Film)
Koralína a svět za tajemnými dveřmi
Fantastic Mr. Fox
Princezna a žabák
The Secret of Kells
Vzhůru do oblak

Kde sakra je animovaný film Mary and Max? Pro mě největší přešlap akademiků pro letošní ročník. Jak mohli nominovat film Princezna a žabák nebo Koralínu? Podle mě Mary and Max nenominovali, protože by pak tu sošku vyhrála a film Vzhůru do oblak by tento rok odešel s prázdnou. Tím jsem už napověděl, že Up si sošku odnese v této kategorii. A navíc, co sakra dělá animovanej film v kategorii nejlepší celovečerní film? Nakonec musím podotknout, že Fantastic Mr. Fox nebo The Secret of Kells si mě získali více než jiný animovaný film v této kategorii. Ale akademikům Mary and Max nikdy neodpustím!
Nakonec vyhrál: Vzhůru do oblak

Nejlepší výprava (Art Direction)
Avatar
Imaginarium dr. Parnasse
Nine
Sherlock Holmes
Královna Viktorie

Zde váhám mezi Avatarem a Sherlockem Holmesem. Oba filmy si mě svojí výpravou získali, ale Avatar přeci jen mě odnesl díky 3D do jiných světů. Plešoun tedy patří právem Avatarovi.
Nakonec vyhrál: Avatar

Nejlepší kamera (Cinematography)
Avatar – Mauro Fiore
Harry Potter a princ dvojí krve – Bruno Delbonnel
Smrt čeká všude – Barry Ackroyd
Hanebný pancharti – Robert Richardson
Bílá stuha – Christian Berger

Jak už jsem řekl v kategorii nejlepší cizojazyčný film, tak nejlepší kameru má dle mého názoru Christian Berger ve filmu Bílá stuha. Nádherná vizuální černobílá podívaná. Ale na opačné straně spektra stojí barevně zářící Avatar. Dají tedy akademici přednost nové technologii nebo staré škole?
Nakonec vyhrál: Avatar – Mauro Fiore

Nejlepší střih (Film Editing)
Avatar
District 9
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Precious

Jak se vyznat ve válečném prostředí, když kulky lítají všemi směry, bouchají bomby a všude je plno bojovníků? To má na starosti střihač a proto by si měl sošku odnést film Smrt čeká všude. James Cameron používal novou technologii, která střih velice usnadňovala. Měl by se spíš ocenit talent. Tak uvidíme, pro co se akademici rozhodnou.
Nakonec vyhrála: Smrt čeká všude

Nejlepší masky (Makeup)
Božský
Star Trek
Královna Viktorie

Zde tipuji film, který jsem neviděl. Královna Viktorie určitě je plná kostýmů, historických rekvizit a plná makeupu na královně. Toto je snad jediná kategorie, kde nevím, komu bych to přál. Velká konkurence.
Nakonec vyhrál: Star Trek

Nejlepší hudba (Music – Score)
Avatar – James Horner
Fantastic Mr. Fox – Alexandre Desplat
Smrt čeká všude – Marco Beltrami, Buck Sanders
Sherlock Holmes – Hans Zimmer
Vzhůru do oblak – Michael Giacchino

Guy Ritchie má velký talent, co se týče výběru hudby. Soundtracky k jeho filmům rád poslouchám. Hans Zimmer však odejde s prázdnou. Pro sošku si půjde Michael Giacchino, který za hudbu k filmu Vzhůru do oblak získal i cenu Grammy.
Nakonec vyhrál: Michael Giacchino

Nejlepší píseň (Music – Song)
„Almost There“ – Princezna a žabák (Randy Newman)
„Down in New Orleans“ – Princezna a žabák (Randy Newman)
„Loin de Paname“ – Paris 36 (Reinhardt Wagner, Frank Thomas)
„Take It All“ – Nine (Maury Yerson)
„The Weary Kind“ – Crazy Heart (Ryan Bingham, T Bone Burnett)

Tato kategorie je možná tento ročník naposled. Akademici zrušili živé vystoupení jednotlivých písní, které byly každý rok mezi jednotlivými kategoriemi a uvažují o vyřazení celé této kategorie, protože kvalita písní neodpovídá představám akademikům. Možná poslední sošku si podle mého názoru vezmou autoři písně “The Weary Kind”.
Nakonec vyhrál: Crazy Heart

Nejlepší zvuk (Sound Mixing)
Avatar
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Star Trek
Transformers 2: Pomsta poražených

Vytvořit nové zvuky pro nový svět muselo dát obrovskou práci a proto si Avatar získá akademiky. Popcornové filmy jako Transformers 2 a Star Trek nemají šanci, ale kdo ví. Třeba Michael Bay přesvědčí všechny, že jeho roboti zní mnohem lépe.
Nakonec vyhrál: Hurt Locker

Nejlepší střih zvuku (Sound Editing)
Avatar
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Star Trek
Vzhůru do oblak

Jak už jsem výše psal, tak letošní Oscaři jsou převážně bojem mezi Avatarem a Smrtí, která čeká všude. Jestliže si Avatar odnese sošku za nejlepší zvuk, pak Smrt čeká všude si zaslouží právě tuto kategorii.
Nakonec vyhrál: Hurt Locker

Nejlepší vizuální efekty (Visual Effects)
Avatar
District 9
Star Trek

Revoluci ve vizuálních efektech přinesl Avatar a za to si zaslouženě odnese Oscara.
Nakonec vyhrál: Avatar

Nejlepší kostýmy (Costume Design)
Bright Star
Coco Chanel
Imaginarium dr. Parnasse
Nine
Královna Viktorie

Neviděl jsem Coco avant Chanel ani Královnu Viktorii, přesto si myslím, že sošku si odnese právě kostýmní návrhář jednoho z těchto filmů. Bright Star je sice film o kostýmní návrhážce, ale její kostýmy si mě nezískaly. Zatímco na Královně Viktorii pracovala Sandy Powell, která už získala Oscara za filmy Zamilovaný Shakespeare a Letec.
Nakonec vyhrála: Královna Viktorie

Nejlepší dokument
Burma VJ
The Cove
Food, Inc.
The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and Pentagon Papers
Which Way Home

Žádný dokument si mě poslední dobou nezískal tak, jako film The Cove. Poté, co odjeli závěrečné titulky jsem ztratil řeč a proto nepochybuji, že akademici se na tento film dívají stejně a jednohlasně se rozhodli pro tento snímek.
Nakonec vyhrál: The Cove

Jaký jsou vaše tipy a plánujete vůbec sledovat Oscary nebo dáte přednost domácím Českým lvům?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *