Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Žurnalista v Keni – Den čtvrtý

Pravá tvář Afriky ukázala svou dobrou i špatnou stránku. Navštívili jsme projekty, které pomáhají nemocným lidem, viděli jsme výrobu medu, který se vyváží do celého světa a nakonec zabití zloděje. Ale pěkně od začátku…

Budíček jsem si nastavil na sedmou a vyrazil na snídani. Dal jsem si opět fazole s klobásou, tousty s máslem a spousta kousků ananasu a melounů. Byl jsem tu jediný a nikdo se neobjevil. Asi jsem vstal moc brzo, vždyť odjíždíme až za hodinu. Nakonec se odjíždělo ještě později, protože opět Helena přišla na snídani pozdě a muselo se počkat, než se nasnídá. Vyrazili jsme do sídla Millennium Villages Project, kde jsme se seznámili s team leaderem Jessicou Masirou, která nám o projektu řekla víc. Do roku 2015 tam budou působit díky dotacím a pak odjedou pryč. Mezitím si dali za úkol splnit osm bodů, jako je rozšíření vzdělání, znalosti nebezpečí HIV/Aids, snížení hladu apod.

Kongo Health Center,

Hned potom jsme navštívili Gongo Health Centre, které je z centra Kisumu asi hodinu cesty do divočiny. Seznámili jsme se s zdravotním personálem, pacienty a možnostmi, které toto centrum nabízí. Poté jsme zajeli k zelenému domu v Rawalo.

Family in Greenhouse

Tento projekt má na starosti matka s dvěma syny a pěstuje se tu zelenina v obrovském pařníku. Rajčata ještě nedozrála, tak jsme nemohl ochutnat. Ale musejí to být pak obrovské červené rajčata. V nedozrálé zelené podobě měli pomalu velikost rajčat, které se prodávají obyčejně u nás v Čechách. Nedaleko tohoto green house je i škola, kde na nás děti fascinovaně zírali a bavili se tím, jak je fotíme. Když jsem jim ukázal fotky na displeji, tak se navzájem ukazovali a nevěřícně zírali. Pochopil jsem, že mají málo možností vidět sami sebe. Maximálně v obrovské louži během období deště.

Kids 2

Včelí farma mi vyrazila dech. Čekal jsem obrovské množství úlů a včel, kterých se budu bát. Nakonec tu je “pouze” šestnáct včelých úlů o které se stará jeden chlap a k tomu mu pomáhá otec a další zaměstnanec Millennium Villages.

beehive

Zde se odeberou plástve a vezou se do Central Gem, kde se zpracovává dál a balí do plastových kelímků. Úplně jsem viděl naší kůlnu u babičky a dědečka v Čechách, když jsme to dělávali my. Tady na to mají horší podmínky, dělají to v jedné místnosti, která sídlí v chatrči vedle kadeřnictví.

Honeycomb

Ostatně celá čtvrť byla jakási zvláštní. Pentagon hotel s jednou jedinou místností, bar fungující na bázi toho, že přijde někdo a objedná si. Následně vyběhne paní ven do jiného baráku, ve kterém funguje lednička a přinese vám vychlazené pití. Coca-Cola je populární v Africe hodně. Není čtvrť, kde by nebyl vymalován barák do červené barvy s logem Coca-Cola. Dokonce se v Africe prodává balená voda, kterou vyrábí tato společnost.

Coca Cola

Původně jsme se po této návštěvě měli vrátit na hotel, ale navštívili jsme ještě doktora, který za pacienty dojíždí sám a dělá jim vyšetření. Právě měl malého kluka, kterého vyšetřoval. Píchnul ho do prstu, kápnul krev do plastové nádobky. Pak mu změřil loket a objem ruky pod ramenem. Odeslal údaje smskou a následně mu přišla zpráva o pacientovi, že je nemocný a doporučuje se mu dát tolik prášků. Fascinující!

Doctor malaria test

Nakonec se už jede na hotel a právě cestou selhala moje dokumentární tvář. Jedeme po silnici, je po čtvrté hodině a najednou uprostřed silnice před náma leži člověk. Na krajích silnice dav lidí pozoruje bezhybné tělo. Říkám si, že ho asi srazilo auto, když přecházel silnici. Ale než stihnu vytáhnout foťák, už projíždíme kolem a tělo mizí za námi. Žádná fotka. Od řidiče zjišťujeme, že ten člověk byl zabit ostatními lidmi, protože to byl zloděj (byl nějak označen, aby to lidé věděli). Tomu se říká zachycení pravé tváře Afriky a jako fotograf jsem tedy selhal, ale jako žurnalista aspoň udělám pár slov kvůli tomuto člověku.

Sunset in Kisumu

Tak tohle byl můj další den v Keni. Zítra nás opět čeká dlouhý den, kdy se večer vracíme do Nairobi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *