Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Příběhy vzniku log Hollywoodských studií

Loga filmových studiích vidíte před každým filmem, ale zajímali jste s někdy, kdo je ten kluk na měsíci v logu DreamWorks? Nebo která hora byla inspirací pro logo Paramountu, kdo byla ta dívka s pochodní? Zde je odpověď:

1. DreamWorks SKG: Kluk na měsíci

V roce 1994 režisér Steven Spielberg, předseda studia Disney Jeffrey Katzenberg a producent David Geffen (jak vidíte, tak první písmena z jejich přijmení vytváří iniciály SKG ve spodní části loga) se dali dohromady, aby založili nové studio nazvané DreamWorks.

Spielberg chtěl vytvořit logo DreamWorks připomínající Hollywoodský zlatý věk. Počítač vygeneroval na počítači muže na měsíci, jak rybaří. Ale Dennis Muren, který byl konzultantem vizuálních efektů studia Industrial Light and Magic a pracoval pro mnoho Spielbergových filmů, naznačil, že rukou namalované logo by bylo lepší. Muren požádal svého přítele výtvarníka Roberta Hunta, aby logo namaloval.

Hunt namaloval také svoji alternativní verzi, která obsahuje mladého chlapce na půlměsíci, který rybaří. Spielbergovi se tato verze líbila a zbytek už je minulostí. A kdo byl tedy ten chlapec? Huntův syn, William.

Finální DreamWorks logo, které vidíte ve filmech vytvořila společnost ILM za pomoci maleb Roberta Hunta spolu s Kaleidoscope Films (designéři originálních storyboardů), Dave Carson (režisér) a Clint Goldman (producent) v ILM.

2. Metro-Goldwyn-Mayer (MGM): Lev Leo

V roce 1924 studiový publicista Howard Dietz navrhl logo “Lev Leo” pro společnost Samuela Goldwyna Goldwyn Picture Corporation. Založil ho podle svého atletického týmu na Kolumbijské univerzitě, který si říkal Lvi. Když se Goldwyn Pictures sloučil spolu s Metro Pictures Corporation a Louis B. Mayer Pictures, tak vzniklo nové upravené logo MGM.

Od té doby si roli lva “Leo The Lion” zahrálo pět lvů. První byl Slats, který se stal symbolem němé éry MGM filmů v letech 1924 až 1928. Další lev, Jackie, byl prvním MGM lvem, jehož řev slyšeli i diváci. U ještě němých kousků byl Jackieho famózní řev zahrán pomocí fonografu hned jak se logo objevilo na plátně. Byl to taky první lev, který se objevil v Technicolor v roce 1932.

Třetí a zřejmě nejznáměnší lev byl Tanner (i když v té době se u černobílých filmů objevuje stále Jackie). Po krátkém používání neznámého lva (s obrovkou hřívou) se role ujal Leo, který je používán od roku 1957 do současnosti.

Motto společnosti “Ars Gratia Artis” znamená “Umění pro umění.”

Zdroje: MGM Media Center | Wikipedia článek “Leo The Lion

3. 20th Century Fox: Logo osvětlené reflektory

V roce 1935 se spojili společnosti Twentieth Century Pictures a Fox Film Company a vytvořili studio Twentieth Century-Fox Film Corporation (později odstranili pomlčku).

Původní logo Twentieth Century Pictures bylo vytvořeno v roce 1933 známým umělcem Emilem Kosou Jr. Po sloučení, Kosa jednoduše nahradil “Pictures, Inc.” s “Fox” a tak vzniklo současné logo. Kromě tohoto loga se Kosa proslavil také díky matnému obrazu zříceniny Sochy svobody ve filmu Planet of the Apes (1968), a jiné.

Stejně slavné jako logo je i hudební doprovod, který komponoval Alfred Newman, než se stal hudebním ředitelem pro United Artists.

4. Paramount: Velkolepá hora

Paramount Pictures Corporation bylo založeno v roce 1912 Adolphem Zukorem – ředitelem filmové společnosti Famous Players a divadelními magnáty bratry Frohmanovi, Danielem a Charlesem.

Logo “horského” Paramountu bylo poprvé načrtnuto W.W. Hodkinsonem během seznámení s Zukorem, na základě hory Ben Lomond z jeho dětství v Utahu (skutečné logo bylo později pravděpodobně vytvořeno za pomoci hory Artesonraju v Peru). Je to nejstarší Hollywoodské filmové logo, které vydrželo do současnosti.

Původní logo mělo 24 hvězd, které symbolizovalo, že Paramount má kontrakt s 24 filmovými hvězdami (nyní je to 22 hvězd, ale nikdo nechtěl sdělit proč se počet snížil). Originální malba byla nahrazena počítačem vytvořená hora a hvězdy.

Historie loga Paramountu a další infomrmace naleznete na stránkách: CLG Wiki

5. Warner Bros.: Štít WB

Warner Bros. (nikoliv “Brothers”, ale “Bros.”) bylo založeno čtyřmi židovskými bratry, kteří emigrovali z Polska: Harry, Albert, Sam a Jack Warner. Ve skutečnosti to nejsou jejich rodná jména. Harry se narodil jako “Hirsz,” Albert jako “Aaron,” Sam jako “Szmul,” a Jack jako “Itzhak.” Jejich skutečné přijmení je neznámé – někteří lidé říkají “Wonsal,” “Wonskolaser” nebo dokonce Eichelbaum, předtím než si ho změnili na “Warner.” (Zdroj: Doug Sinclair | Tody Nudo’s Hollywood Legends)

Na začátku měli Warner Bros. potíže nalákat hlavní talenty. V roce 1925 na Samovo naléhání natočili první celovečerní “mluvený film” Jazz Singer (1927) (Když bratři uslyšeli Samův nápad, Harry proslule řekl: “Kdo chce k čertu poslouchat herce?”). Tím získali na filmovém hřišti míč a studio Warner Bros. se proslavilo.

Warner Bros. logo tedy štít WB prodělalo mnoho změn. Jason Jones a Matt Williams z CLG Wiki udělali detailní rozpis:


Historie loga Warner Bros. – detaily naleznete na CLG Wiki

Pokud se zajímate o kreslené WB, tak stačí zajít na stránky Field guide Davea Mackeyho: Odkaz

6. Columbia Pictures: Dáma s pochodní

Columbia Pictures založili v roce 1919 bratři Harry a Jack Cohnovi, a Joe Brandt jako Cohn-Brandt-Cohn prodejce filmů. Mnohé z jejich ranné tvorby byly nízkorozpočtové věci, takže dostali předzívku “Hovězí konzerva a zbytky.” V roce 1924 bratři Cohnovi koupili Brandtovu část a přejmenovali již své studio na Columbia Pictures Corporation ve snaze zlepšit svoji image.


Vybraná loga Columbia Pictures (Zdroj: Reel Classics)

Logo studia je Columbia, ženské ztvárnění Ameriky. Bylo navrženov roce 1924 a totožnost “Dámy s pochodní” nikdy nebyla potvrzena (i když mnoho žen tvrdí, že je to právě ona)

Ve své autobiografii z roku 1962, Bette Davis prohlásil, že Claudia Dell byla modelem. Dále v roce 1987 magazín People označil modelku a herečku Amelii Batchlerovou jako dámu s pochodní. V roce 2001 noviny Chicago Sun-Times označili modelem místní ženu se jménem Jane Bartholomew, která pracovala pro studio Columbia Pictures jako modelka. Vzhledem k tomu, že se v průběhu let měnilo několikrát logo, tak to může být pravda u všech žen! (Zdroj)

Současné logo Dámy s pochodní navrhl v roce 1993 Michael J. Deas, který byl pověřen společností Sony Pictures Entertainment, aby hí vrátil její “klasický” vzhled.

Přestože mnoho lidí si myslí, že herečka Annette Bening byla modelem, tak ve skutečnosti to je kompilace několika tvářích složených pomocí počítače. I když modelem stála modelka Jenny Joseph. (Zdroj: Roger Ebert, Fotografie: Kathy Anderson)

[via neatorama]

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *