Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Oscar – nejlepší cizojazyčné filmy pro rok 2011

Vždycky jsem měl co dělat, abych viděl všechny filmy nominované na Oscara a mohl si tak udělat vlastní názor předtím, než se vyhlásí absolutní vítěz. Na internet unikl seznam 63 filmů, které budou bojovat o nominaci na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film (seznam není samozřejmě tajný). Oproti minulému roku je počet o dva filmy nižší.
Projekce členům Akademie začínají tento pátek (14.10.2011) a to filmem Le Havre (Aki Kaurismäki), který soutěžil letos na filmovém festivalu v Cannes a byl k vidění i na KVIFF a režísér měl retrospektivu i na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.
Dalším filmem v pořadí je Patagonia – dramatický příběh odehrávající se ve Walesu, ale mluví se v něm španělsky. Tento britský snímek vypráví o dvou souběžných cestách do Patagonie a Walesu.

V tříměsíčním procesu je třeba vybrat devět finalistů, které budou bojovat o nominaci. Poslední filmy se akademikům promítnou 13. ledna a bude to kovbojka z Argentíny – Aballay (Argentína vyhrála před dvěma lety Oscara za film Tajemství jejich očí), rumunský Morgen nám ukáže hlavního hrdinu, čtyřicátníka Nelu žijícího poblíž rumunsko-maďarské hranice, který jednou při rybaření narazí na tureckého imigranta. Nelu se rozhodně přistěhovalci pomoci a přivede ho k sobě domů. Snímek nás chce identifikovat s pozicí Nelua, pro kterého je postava imigranta cizokrajným prvkem, mimo jiné tím, že Turkovy repliky v cizím jazyce nemají titulky (Film byl k vidění letos na Febiofestu).

Velký filmový boj bude pokračovat mezi Izraelem a Íránem, jejichž filmy vyhráli cenu v Telluride a na Torontském filmovém festivalu. Izraelský film Footnote si také odnesl v Cannes cenu za nejlepší scénář. Írán má velmi pochvalné ohlasy se svým filmem A Separation.

Polsko zkouší štěstí s příběhem In Darkness, který výpráví život Leopolda Sohy, jenž se za druhé světové války snažil zachránit židovské uprchlíky z nacisty okupovaného města Lvov.
Dánsko to oproti dramatu zkusí s komedií Superclasico (minulý rok Dánsko vyhrálo Oscara za drama Lepší svět), stejně tak Libanon s filmem Where Do We Go Now?, který v Torontu vyhrál cenu diváků.

Taiwan přihlásil 4 hodiny a 24 minut dlouhý epos Warriors of the Rainbow, který je srozumitelný pouze dějinami znalého, domácímu diváku. Turecko vybralo film Tenkrát v Anatolii, oceněný hlavní cenou v Cannes a který je druhým nejdelším přihlášeným filmem (2 hodiny a 37 minut).
Rusové budou chtít navázat na Oscarový úspěch filmu Unaveni sluncem a letos přihlásili pokračování Unaveni sluncem 2: Odpor, který opět režíroval Nikita Michalkov. Přihlášení vyvolalo v Rusku trochu kontroverze. Šéf výběrové komise požádal Michalkova, aby se sám s filmem odstranil ze soutěže, kvůli kritickému a komerčnímu propadu. To se zjevně nestalo a film zůstává v soutěži.

Mezi další velice dlouhometrážní filmy patří Sonny Boy z Nizozemska (140 min.), Turínský kůň z Maďarska (154 min.), Montevideo: Taste of a Dream ze Srbska (145 min.) a epos The Flowers of War z Číny, kde v hlavní roli je Christian Bale (145 min.).
Na druhé straně minutáže je horrorový snímek Tichý dům (78 min.), který se akademikům promítne na Halloween 🙂
Kolem přihlášeného filmu z Albánie probíhal jistý spor. Původně byl přihlášen film The Forgiveness of Blood, ale albánští filmaři proti tomu protestovali, protože režidér filmu Joshua Marston se narodil a vyrostl v Los Angeles, i když má v sobě albánskou krev. Akademie se minulý týden sešla a souhlasila s filmaři, kteří protestovali proti počátečnímu výběru. Albánie tedy poslala místo toho film Amnistia režiséra Buyar Alimani, který právě podal oficiální protest proti Marstonovu filmu. Joshua Marston už se s tímto setkal v roce 2004, když se chtěl přihlásit za Kolumbii s filmem Maria milostiplná.

Další filmy, které stojí za zmínku jsou: Na druhé straně ze Švédska, který režírovala Pernilla August (známá pro svou práci na filmech Ingmara Bergmana včetně Oscarového filmu Fanny a Alexandr) a ve kterém hraje Noomi Rapace, která hrála původní Lisbeth Salanderovou ve filmu Muži, kteří nenávidí ženy.

Nesmí chybět ani 3D taneční film Pina od Wima Wenderse. Mexiko to zkusí svým akčním hitem Miss Bala, Řecko zkusí navázat na úspěch loňské nominace Špičáku s filmem Attenberg, Itálie přihlásila film Terraferma a Španělsko překvapilo výběrem filmu Tmavý chléb místo volby režisérů Nanni Morettiho nebo Pedra Almodóvara, kteří měli úspěch v Cannes.
A nakonec nesmím zapomenout na Aloise Nebela, který zastupuje Českou republiku. Ten má totiž možnosti být ještě v jedné kategorii. A to nejlepší animovaný film, takže můžeme doufat, že letos bude bojovat v této kategorii pět filmů oproti loňským třem.
Zaujal vás některý z uvedených filmů? Jaké jsou vaše tipy?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *