Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Čtením knih se rodí nové nápady

Znáte to, pracujete na nějakém problému a nemůžete najít řešení. Tak si dáte malou procházku, díky které přejdete na jiné myšlenky. A najednou se řešení objeví samo. Během procházky vám v hlavě vznikají nové kombinace nápadů, které z již existujících dají dohromady potřebný výsledek.
Šťastnou náhodu můžeme rovněž kultivovat absorbováním myšlenek z okolního světa. Čtení je stále tím nejúčinnějším prostředkem pro vznik a šíření zajímavých nových myšlenek a pohledů. Ale kdo z nás si může dovolit číst knihy, kdy se mu zachce? Asi jen lidi z knižního průmyslu a Michelle Losekoot. Nám ostatním zbývá pouze volný čas. Popřípadě číst knihy v MHD cestou do práce nebo si přečíst jednu dvě kapitoly po uložení dětí do postele. Problém s přizpůsobováním nových myšlenek mimo každodenní rutinu spočívá v tom, že potenciální kombinace jsou omezeny rozsahem paměti. Pokud nestihneme přečíst knihu dříve než za dva týdny, pak než se dostanete k následující, zapomenete, co vás tak zaujalo či inspirovalo na té předchozí. Můžete se ponořit do světonázoru jednoho autora, ale pak je obtížnější vytvářet šťastné kolize myšlenek ostatních autorů. Tomu se lze vyhnout například tak, že si vyhradíte delší časový úsek, kdy si projdete rozsáhlou a pestrou sbírku myšlenek několika autorů naráz.
Bill Gates, jeden z nejbohatších lidí světa, si v průběhu roku sepisuje seznam četby – z níž velká část souvisí s jeho oborem. Pak si vezme čtenářskou dovolenou a odjede na týden či dva, během které se věnuje výhradně čtení. Stlačením ročního přísunu informací do několika málo dní poskytl myšlenkám více příležitostí ke vzájemnému spojení, z toho prostého důvodu, že je snazší zapamatovat si text, který jste četli včera, než ten, který jste si prošli před půl tokem.
Dá se tak říct, že čtenářská dovolená, stejně jako dlouhá procházka, uvede různé myšlenky do pohybu. Většina z nás si však dvoutýdenní čtenářská volna nemůže dovolit, nemluvě o tom, že ne každý si pod pojmem zasloužená dovolená představí dva týdny pročítání tisíců stran textu. Neexistuje však důvod, proč by význam a hodnotu čtenářských dovolených nemohly akceptovat organizace a firmy. Něco podobného již poskytuje například digitální agentura SYMBIO, která svým zaměstnancům nabízí možnost získat nové dovednosti a znalosti prostřednictvím vlastní knihovny. Ta mi docela chybí, v SYMBIU mi taky dali zatím nejlepší dárek na rozloučenou. Samozřejmě ve formě několika knih. O několik měsíců později jsem své bývalé kolegy porazil v jednom pitchi na automobilku. Knihovny určitě najdete i v několika dalších firmách, ale teď zbývá přesvědčit ostatní agentury, že čtení má smysl a pomáhá při tvorbě nových nápadů…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *