Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Inovační volno pomáhá vzniku startupů

Dlouho jsem uvažoval o založení nové kategorie na svém blogu, která by se věnovala startupům. Ostatně můj blog začal díky předchůdci startupu – Web 2.0. Navíc rozjíždím svůj vlastní projekt Visionnaire, takže mi prostě nic jiného nezbývá. Rád bych zde psal vlastní zkušenosti z mého projektu a také zajímavosti ze startupového světa, které mě zaujaly.
V prvním článku bych rád zmínil pojem “inovační volno”, které podle mě výrazně pomáhá při rozjezdu startupů. Inovační volno vzniklo kdysi dávno ve společnosti 3M, ale tehdy se tomu říkalo patnáctiprocentní pravidlo. Šlo o to, že zaměstnanci si v průběhu dne museli vzít volno, během kterého se věnovali svým vlastním projektům. O několik desítek let později toto pravidlo zavedli zakladatelé v nově vzniklé společnosti Google. Na každé čtyři hodiny strávené prací na oficiálním projektu společnosti jsou vývojáři povinni strávit jednu hodinu na svém vlastním projektu a řídit se přitom výhradně svými touhami a instinkty.
V rámci tohoto inovačního volna vznikla například reklamní platforma AdSense, sociální síť Orkut, nebo dokonce e-mailový klient Gmail.
Bývalá viceprezidentka Googlu Marissa Mayerová měla během své kariéry na starosti mimo jiné i právě výše zmíněný Gmail. A ta tvrdí, že více než polovina nových produktů Googlu vychází z nápadů rozpracovaných v inovačním volnu.
Nyní je Marissa ředitelkou společnosti Yahoo, kterou pomohla dostat opět na výsluní. Po osmnácti měsících byly akcie společnosti na dvojnásobku, v červenci předběhl portál v objemu webového provozu i Google, vyšší zisk a nižší tržby. V čínském portálu Alibaba totiž prodala podíl za 4,5 miliardy dolarů a z peněz nakoupila více než 20 startupů. Tím se z Yahoo stal největší světový startup, který má pod svými křídly kvalitní vývojářské týmy. Nyní už jim stačí dát trocha toho inovačního volna a nové produkty Yahoo nenechají na sebe dlouho čekat.

2 Comments

  1. Díky za podobný články, mám pocit, že vždy, když vstoupím na tvůj web, tak mě tady něco zaujme. Tendle článek a celkovou myšlenku inovačního volna jsem třeba nadšeně zhltnul a měl potřebu to nějak ocenit, což je vyjádřeno tímto komentářem (a to něco takového vskutku nedělám často). Těším se na další posty z nové kategorie a sleduju Visionnaire, dík za čerstvý myšlenky, jen tak dál 🙂
    T.

  2. To mě velice těší! Jsem rád, že si články nachází své čtenáře. Chtěl bych příští rok psát častěji, aby mi to pomohlo se dokopat dopsat knihu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *