Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Re: Re: Proč talentovaní lidé opouštějí vaši reklamní agenturu

Ahoj Jirko,
děkuji za sdílení druhého pohledu. Poukázal si na to, že každá mince má dvě strany. A za to jsem rád, i když teď nevypadám dobře ani z jednoho pohledu. Článek rozdělil lidi na dva tábory a já najednou stál uprostřed. Je snadné vinit agentury a jejich systém. A tvou agenturu jsem tím vážně neměl na mysli. Já sám jsem pracoval v několika agenturách a ve všech jsem byl naprosto spokojen. Díky nim miluji tento reklamní svět. V jakém jiném odvětví si můžeš vyzkoušet tolik profesí? Režírování, fotografování, copywriting, strategické myšlení, interakce s lidmi – mám nejpestřejší profesi!

Původní článek jsem nějakým způsobem přeložil a sdílel, protože mi to přišlo zajímavé. Ne, aby si čtenáři mysleli, že to jsou má vlastní slova. Ale oni mě začali urážet a šířit po internetu, že nejsem talentovanej.

Možná opravdu nemám talent. Možná proto radši dávám možnost ostatním prokázat jejich vlastní talent. Několik let pomáhám se soutěží Young Lions, v Louskáčkovi jsem založil kategorii pro mladé, na VŠE jsem pomohl založit Marketing and Media Club (také ani z jednoho nemám ani korunu, diplom či uznání) a zkouším své vlastní podnikání, kde pokračuji v tom, co jsem dělal doposud.

Já jsem v reklamě jen 4 roky, ty příští rok budeš s agenturou slavit desáté výročí. Nejsem žádnej ostřílenej kreativec, a mám spoustu let před sebou, kdy se musím naučit ještě spousti věcí a posunout se kupředu. Je to nejen na mých bedrech, ale i na všech ostatních v agentuře. Faktem je, že nikdo z nás nechce dělat špatnou práci. Žádnej copywriter, arťák, kodér, projektant, účetní, dokonce ani klient. Všichni chceme reprezentovat dobrou práci. Agentura jako taková je tak zodpovědná za projekty, které budou posouvat naše hranice. Je to týmová hra.

Práce v reklamě je stejná jako každá jiná. Je to práce. Jsme tu, abychom pracovali. Občas je to těžké. Občas musíme dělat kompromisy. Někdy musíme pracovat dlouho do noci nebo i přes víkendy. Někdy věnujeme hodně času a úsilí do projektu, který nakonec nevyjde. A že jich bylo spousta. Tak to v práci prostě chodí. V každém oboru a po celém světě.

Původní článek napsal designér, ten evidentně potřebuje lepší stroje. Já ne. Já ve skutečnosti píšu jen koncepty. K tomu mi stačí pero a sešit, pak to přepisuji na svém počítači. V žádné agentuře jsem nedostal vlastní stroj. Vždy jsem si přinesl vlastní. To mi vůbec nevadilo. Člověku se přeci jen lépe pracuje s nástroji, které zná, že?

Tento průmysl je postaven lidmi. Námi všemi. Naše budoucnost závisí na nás samotných. To my musíme převzít odpovědnost a hledat řešení na problémy, kterým čelíme. Neber tento článek, jako mou obhajobu v reakci na tvůj článek. Jen jsem k tomu chtěl taky něco říct.

One comment

  1. Nemyslím si, že bys „tam uprostřed“ stál sám. Ani si nemyslím, že by jeden z nás měl pravdu a druhý ne. Pravda je tam někde mezi a já přesně chápu na co narážíš a v mnohém s tebou souhlasím. Já sám jsem v rámci ekosystému našeho studia přesně v tvé roli, kdy bych jen rád dělal co nejlepší věci a všechny ty rozpočty, termíny a klienti mi to jen ztěžují. Ale musel jsem se s tím naučit žít a nemít dva další vynikající otevřené společníky, byť místy trochu konzervativní, pravděpodobně bych byl touhle dobou na dlažbě nebo si po barech stěžoval stejně jako ty. A možná právě to mnou rezonovalo.

    Právě TO je totiž mrhání talentem, který ty bezesporu máš. Bez něj bys těžko vyhrál tolik cen, zatímco mně doma visí maximálně medaile doktora Jánského. Tuplem bys asi nedostal příležitost „měnit hru“ Young Lions, Louskáčka a Marketing Media Clubu, kam mě ani nezvou.

    Moje reakce rozhodně neměla být pohlavek, ale spíš nakopnutí k tomu, abys mohl nad tím vším koukat trochu víc z nadhledu a místo žabomyších válek si se mohl začít věnovat tomu, co opravdu chceš. A to právě, protože máš na víc.

    Tohle by měly vědět všechny nespokojené zaměstnance počínaje vedením síťových nadnárodních agentur, konče nepříjemnou pokladní dole v potravinách. Nic osobního. Ostatně, on Murat taky dostal přes prsty: http://wklondon.typepad.com/welcome_to_optimism/2014/01/stop-whining-do-something.html

    A jsou lidi, kteří se v tomhle přemýšlení dostali ještě dál, než my oba…
    http://finmag.penize.cz/kaleidoskop/268542-11-veci-ktere-mi-mel-nekdo-rict-uz-na-stredni
    http://www.penize.cz/zamestnani/257508-11-veci-ktere-mi-mel-nekdo-rict-uz-na-stredni-2

Comments are closed.