Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Prázdná stránka

Prázdná stránka je jednou z největších výzev, které čelí každá tvůrčí osoba.
Spisovatelé často mluví o strachu, který překonávají, když poprvé vloží prázdnou stránku do psacího stroje a začnou přemýšlet, o čem vlastně budou psát. Ať už je to prázdná obrazovka, prázdné plátno, nebo prázdná stránka ve skicáku, efekt je stejný. Kreativita je vytvoření něčeho z ničeho, a to může být děsivé. Nicméně z tohoto prázdného plátna může vzniknout obraz, který upoutá divákovu představivost a přesune jej na jiné místo v jiném čase. Přesně tohle dělá se mnou obraz Bigger Splash od Davida Hockneyho.

bigger_splash-david_hockney

Ale jak začít? Jak překonat pocity nepřiměřenosti a obavy z neúspěchu? Woody Allen často říká, že miluje proces psaní; nemůže se dočkat, až začne. Co je tedy to tajemství?
Myslím, že je to přesvědčení, že tu neexistuje nic takového, jako je selhání. Odmítnutí možnosti selhání je první krok. Při vytváření něčeho z ničeho – obraz, román, filmový scénář – je tu vždycky strach ze selhání. To ohrožuje váš nápad. Musíte si být naprosto jistí svými schopnostmi dosáhnout něčeho velkého.
Je-li sebejistota jeden klíč k úspěchu, radost z práce je druhý. Pocit vzrušení pohání vaši kreativitu a posouvá vpřed ještě více než sebejistota. Myslete na to jako na hru – můžete dělat cokoliv, jít kamkoliv chcete.
A to prázdné plátno nemusí začínat s prázdnou – myslím obrazně, ne doslova. Začněte s malými skicami. Stejně tak celý román nemáte hned v hlavě, když začínáte psát. Obsah možná, hlavní postavu taky. Sepisujte si to a obraz se postupně bude objevovat, příběh se začne odvíjet.
Samotný proces kreslení, psaní, čehokoliv dalšího, vám pomůže vysvětlit váš nápad – vám samotným.
Začněte prvním tahem tužkou a náhle jste začali tvořit.

Od té chvíle už nekoukáte na prázdnou stránku…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *