Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Originalita neexistuje

Originalita je postavená na zatajení zdrojů, odkud jste čerpali vaše nápady.

Dobře, pojďme si to říct na rovinu. Neexistuje tu nic jako originalita.

„Originální“ je jedním z nejvíce pohoršujících slov, které kreativní člověk může použít při popisu tvůrčí práce, „kopie“ je samozřejmě druhé v pořadí. Jsou to jedny z nejvíce nesmyslných slov ze slovníku kreativce. Podle definice totiž není ve skutečnosti nic originálního.
Říká se, že Bůh byl posledním tvůrcem všeho a my ostatní jen opisujeme. A pravdou je, že všechno, co jsme kdy vytvořili, je založené na něčem, co už tu bylo. Musí tomu tak být. Nic se totiž neděje ve vzduchoprázdnu a nejméně ze všeho právě kreativita a nápady.
Nápady se vypůjčují, rozvracejí, míchají, rozvíjejí a odráží z jiných nápadů.
Takže je drzost říkat, že vaše nápady jsou originální. Ve skutečnosti hodnota nápadu je v tom, jak čerpáme inspiraci ze světa kolem nás a interpretujeme ji způsobem, jak jsme to ještě nikdy předtím neviděli.
Být odlišný a odvážný je důležité. Ale originální?

Ne.

Krást bezostyšně něčí myšlenku je špatné, ale myslet si, že váš nápad je originální, je taky špatné. Váš nápad existuje pouze ve vztahu k jinému nápadu. Všichni stojíme na něčích ramenou s nadějí, že uvidíme dál.
Cynik by řekl, že originalita závisí na zatajení vašich zdrojů, ale jak se v budoucnu dozvíte, já cyniky nemám moc v lásce.
Takže spíš než originální používám mnohem lepší slovo:

SVĚŽÍ

Kreativita musí zpochybňovat, vysvětlovat a inspirovat náš pohled na svět. Abyste dosáhli té svěžesti, tak si sami sobě položte následující otázky:
Donutí mě tento kus kreativní práce zastavit se? Všiml bych si toho hned? Donutí mě se podívat na problém jinak? Probudí ve mně zájem o dané téma, přehodnotím kvůli tomu svůj názor?
Způsobí dílo a jeho proces tvorby mé vnímání světa jiným, pokrokovějším, inspirujícím nebo promyšlenějším způsobem? Donutí mě k akci?

Těmito otázkami se dostanete k jádru věci a čeká vás dlouhá cesta, než se dostanete do bodu, kdy na všechny odpovíte ano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *