Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Best of Signal festival 2014

Signal festival si minulý rok nastavil laťku docela vysoko. A já jsem byl nedočkavý, s čím novým přijdou pořadatelé letos. První den je za mnou a vlastně se dá říct, že mám za sebou i celý festival, protože jsem stihl všechno za tři hodiny. Takže můj první dojem byl, že letos je toho míň a organizátoři dali všechno blíž k sobě. Tedy kromě Náměstí Míru. Zase…
Ale všechno popořadě. Nejdříve vám dám tip, jak to všechno projít za jeden večer. Nějakým způsobem se dostanete na Palackého náměstí, kde už na vás čeká první světelná show – projekt Cyclique (tu jsem si bohužel kvůli počasí neužil). Poté půjdete podél nábřeží až k Hollarce, odkud se přes Střelečák dostanete na Kampu a vydáte se směrem ke Karlovu mostu. Poslední zastávkou na této straně Vltavy je v Cihelné. Přejdete Mánesův most k náměstí Jana Palacha, odkud rovnou zabočíte na Alšovo nábřeží. Taneční konzervatoř je odtud co by kamenem dohodil. Vydáte se ke Staroměstské mostecké věži, proderete se Karlovou ulicí k Městské knihovně v Praze. Užijete si videomapping na Staroměstském náměstí, odkud zajdete na Ovocný trh, kde to skrz nějakou pasáž vezmete na metro Můstek a svezete se na Náměstí Míru. Což je skvělá tečka na závěr (Mapu s popisky si můžete prohlédnout zde).

Ještě než se vrhnu na to nejlepší v rámci Signal festivalu, tak musím vytknout pár věcí v mobilní aplikaci. Nikde jsem nemohl najít, že bych si mohl přepnout jazyk do češtiny. Je možné, že to automaticky mám v angličtině kvůli defaultnímu anglickému jazyku v systému iOS. Druhá věc, a pro mě docela zásadní. Naklikal jsem si místa do “My favorites” a ve filtru vypnul ostatní položky, aby mi v mapě nepřekážely. Ale po vypnutí a následném zapnutí aplikace, jsem měl zase všechno ve filtru označené (Vždycky jsem z aplikace odešel, abych si v mobilu zapnul foťák a pořídil fotku. Pak jsem se vrátil do mapy.) a já musel opět ostatní položky ve filtru vypnout, abych tam měl jen ty oblíbené (je to otravné, když to děláte u každé atrakce).
Tak a konečně k tomu, kvůli čemu tento článek píšu. Zde je můj výběr best of, který je řazen podle toho, jak jsem ho procházel.

1. Light Barrier – Kimchi & Chips

Tato instalace vytváří ve vzduchu světelné fantomy pomocí speciálního systému zrcadel a milionů kalibrovaných, protínajících se paprsků. Výsledným efektem jsou vznášející se animované objekty, které se proměňují v prostoru i v čase. Light Barrier je studie digitálního světla, zkoumající novou vizuální mechaniku.

Photos from the Signal festival.

Tohle bylo pro mě novým zjevením. Ač se návštěvníkům může zdát, že je to obyčejná hra se světlem a kouřem, já jsem z toho byl nadšený. Nikdy jsem nic podobného neviděl a já každou chvíli čekal, kdy se v tomto “hologramu” objeví Jedi postava ze Star Wars.

2. The Pool – Jen Lewin

The Pool je interaktivní světelná instalace, složená ze stovky kruhových stupínků. Vstoupíte-li do tohoto prostředí, vstoupíte do světa, kde hra, pohyb a spolupráce vytvářejí vířící efekty světla a barev. Zkuste si představit gigantické plátno, na kterém můžete společně s ostatními malovat světlem.

Photos from the Signal festival.

Nenechte se zmást fotkou (plac byl vyklizen dočasně kvůli proslovu pána z Velvyslanectví USA v Praze, který tento projekt podpořil). Instalace je ve skutečnosti barevnější a je to úžasné místo pro děti. Tolik radosti na jednom místě jsem dlouho neviděl. Bylo úžasné sledovat nejen děti, ale i jejich rodiče – každý si to chtěl vyzkoušet. Bylo by skvělé, kdyby něco takového tady mohlo být napořád.

3. E:MERGE – Nerdworking

Jediný videomapping, který si vychutnáte ve 3D! Jedná se o abstraktní poezii linií, ploch a iluzivních prostorů. Na tento prostorový audiovizuální zážitek jen tak nezapomenete.

Photos from the Signal festival.

My zkušení z loňského ročníku jsme si vzali své 3D brýle a opět si užili 3D videomapping, který tentokrát měla na starost jiná skupina. Turecké uskupení nahradilo ruskou skupinu Sila sveta a musím říct, že Turecko využilo 3D efekt bravurně. Takže ani zde jsem nebyl zklamán.

4. FLOW – Andrej Boleslavský & SIGNAL Lab

Interaktivní světelná instalace zve návštěvníky k hravému prozkoumávání proudu barevných částic v iluzivním prostředí aerodynamického tunelu. Pohybem rukou se částice dávají do pohybu a obtékají tvar karoserie automobilu, aby zviditelnily jeho geometrii. Instalace vznikla ve spolupráci se společností Mercedes-Benz.

Photos from the Signal festival.

Musím pochválit automobilku Mercedes-Benz a tvůrce této instalace. Ano, je to marketingová akce, ale pro mě jedna z nejlepších. Postavená na skvělém insightu (rodiče s dětma rádi chodí na podobné akce, tak jim tam předvedeme ideální rodinný vůz) a nádherně využívá produkt v rámci instalace. Bravo! Děti se baví a rodiče čumí na své budoucí auto 🙂

5. Murmur – Chevalvert

Tato interaktivní instalace odhaluje a materializuje pohyb zvukových vln. Murmur je architektonickou protézou, která umožňuje komunikaci mezi diváky a stěnou mostecké věže. Instalace simuluje pohyb zvukových vln a vytváří světelný most mezi fyzickým a virtuálním světem.

Photos from the Signal festival.

Tady se omlouvám za kvalitu fotky, ale stejně vám řeknu, že to musíte vidět a hlavně prožít na vlastní kůži. Vaše slova či zvuky z úst se převedou do úžasné vizuální podívané. Asi tu narazíte na velkou frontu, ale rozhodně to stojí za počkání.

6. Evoluce – Onionlab

Tato projekce rozvíjí obrazem a zvukem koncept evoluce. Je koncipována jako transformace, konstrukce a alterace reality prostřednictvím času. Evoluce je zároveň nepřetržitý tvůrčí proces.

Photos from the Signal festival.

Mám rád videomappingy a rád bych tu doporučil všechny, jenže to by pak byl pomalu článek věnovaný jen videomappingu. Proto jsem místo MaxIn10sity, kteří předvedli krásný audiovizuální zážitek, zařadil projekt z barcelonského kreativního studia. Evoluci jsem si navíc taky vybral proto, že překonala loňskou projekci ze stejného místa, která mě trošku zklamala (z mého pohledu).

Pokud byste nějakým způsobem neměli čas na celý festival a chtěli si projít jen výše zmíněné atrakce, tak doporučuji začít na Náměstí Míru, odkud se metrem dostanete na Malostranskou. Tam se přes Kampu dostanete až k mostu Legií, kde můžete nasednout na tramvaj a svézt se na Staroměstskou a projít snadno zbytek…

Tolik k letošnímu Signal festivalu. Rozhodně si zopakuji některé atrakce i v dalších večerech a na závěr musím opět poděkovat organizátorům tohoto festivalu. Vždycky mi na chvíli “osvětlíte” můj všední život. 😉

Zdroje popisků k atrakcím pochází z webu Signal festival

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *